iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бивши военни искат по-високи пенсии

Бивши военни искат по-високи пенсии 10_1444640668

Само за около месец близо 4700 военни, полицаи и други бивши служители на сектор "Сигурност" са поискали по-висока пенсия от Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщиха за "Сега" от институцията.

Това са пенсионери, родени след 1958 г., които има вноски в универсалните пенсионни фондове (УПФ). За целта те са подали заявление в НОИ сумите по индивидуалните им партиди да бъдат прехвърлени към държавния фонд "Пенсии" и така пенсията им да бъде преизчислена и съответно увеличена. Тази възможност бе дадена на излезлите в ранна пенсия служители от сектор "Сигурност" с промените в Кодекса за социално осигуряване от лятото. Възможността е само за тези, които ще се пенсионират до края на тази година. Те ще могат да прехвърлят парите си в НОИ до края на 2016 г. и да получават пълна държавна пенсия.

Досега парите на тези пенсионери стояха блокирани в универсалните пенсионни фондове, защото независимо от възрастта, на която са спрели да работят, втора пенсия се взема едва когато се навърши общата пенсионна възраст за третата масова категория. От НОИ обясниха, че все още не са преизчислили парите на подалите заявления, затова не може да се каже с колко средно се увеличават те. По данни на НОИ обаче средният размер на пенсията на военни и полицаи, осигурявали се в УПФ, е с около 20 лв. по-нисък от средния размер на пенсията на колегите им, които не са се осигурявали във втория стълб.

Според разчетите през първата година НОИ ще е на "печалба" от операцията - очаква се разходите за по-високите пенсии на хората с това право да са 25.3 млн. лв. за годината, а в НОИ да влязат 132 млн. лв. от универсалните фондове. След това обаче НОИ ще продължи да плаща по-високи пенсии, а сумите ще бъдат прехвърлени еднократно.

ВЪЗМОЖНОСТИ

Подобна възможност имат всички с ранна пенсия, които са се осигурявали за втора пенсия - например тези с инвалидна пенсия. Заявлението за преизчисление, заедно със заявлението за прехвърляне на средствата от индивидуалната партида в универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии" на ДОО, ще се подават в териториалното поделение на НОИ. Това ще става лично или с нотариално заверено пълномощно. Образците на документите са на сайта на осигурителния институт.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.