iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бивши пациенти на психиатрии биват наемани като санитари

Бивши пациенти на психиатрии биват наемани като санитари 03_1457507858

Психиатрични болници наемат бивши пациенти като санитари, като това показва доклад на Национален превантивен механизъм, представен от омбудсмана Мая Манолова. Причината лечебните заведения да назначават бивши пациенти е липсата на кандидати за позицията, за която служителите получават минимална заплата.

Лекарите в държавните психиатрични болници получават около 750 лв, а мед. сестрите - 580 лв. „Тези болници са се превърнали в приюти. Има хора с престой от 20 – 30 г. в психиатрична болница, защото близките им не искат да ги приберат.“, заяви омбудсманът Мая Манолова. Тя е категорична, че все още има стигма върху хората с психични проблеми.

„Лекар ми разказа за пациент, чиито роднини помолили да не става ясно, че роднината им е в психиатрия. Обяснили, че на съседите щели да кажат, че е бил в затвора.“, заяви още общественият защитник. Данни на неправителствени организации показват, че всеки пети българин поне веднъж е търсил психиатрична помощ. Годишно около 50 000 нашенци са хоспитализирани в психиатрично лечебно заведение.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.