iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Анти-АСТА вълна за втори път

Анти-АСТА протест в Перник снимка: Фейсбук

Над 150 града в Европа, включително и в България, участват във втория мащабен протест срещу споразумението ACTA. Организацията отново е в социалната мрежа, където близо 2500 души са заявили участието си само в София.

Демонстрацията започва в 11.00 часа, а сред градовете, които ще се включат в страната са Добрич, Благоевград, Сандански и Видин и в някои други.

В столицата шествието тръгва  от паметника на Съветската армия, за да приключва пред храм-паметника „Александър Невски” с концерт. Преди това в Народното събрание ще бъде внесена протестна нота от протестиращите.

Според организаторите у нас първата проява е била успешна, но управляващите не са реагирали достатъчно. Страната ни замрази процедурата по ратифицирането на пакта, докато изчака позицията на другите държави в ЕС.

В същото време депутатите от управляващото мнозинство отказаха да разгледат и приемат проект за решение, с което да бъде задължено правителството да оттегли подписа на България от Търговското споразумение за борба с фалшифицирането АСТА.  Предложението дойде от парламентарната група на  “Атака”. „Проблемът не е решен, просто се чака и се търси моментът, в който споразумението макар и поосакатено да остане. Нашето искане е да се разгледа положението ни  да се оттегли подписа на страната от АСТА”, обясниха вносителите и припомниха, че  България все пак е поставила подписа си и текат срокове. От гласували 153 народни представители, 49 гласуваха „за”, 73 – „против”, а 31 – „въздържал се”.

Разколебаване дойде и в Брюксел. Съдът на европейските общности бе призован да се произнесе по международното споразумение за борба с пиратството е мрежата. Очаква се становището на Европейския парламент.

Българските организатори на демонстрацията я обявиха като протест на солидарност във втория международен анти-ACTA ден. Те настояват за крайни решения, а не за временни обещания. Този път на протеста в София се събраха едва няколко детки протестиращи.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.