iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Аномалиите на времето намалиха продукцията от краставици, домати и чушки

Аномалиите на времето намалиха продукцията от краставици, домати и чушки 05_1463371407

Аномалиите на времето и поройните валежи водят до намаляване на продукцията от краставици, домати и чушки. Това каза Атанаска Бялкова, производител на оранжерийна продукция от Пловдив.

"Промените във времето се отразяват и на оранжерийното производство. Продукцията се забавя, тонажите намаляват, а същевременно гърците ни мачкат с вноса и ние просто ще фалираме тази година. Ще гледаме да си избием разходите по първата реколта", коментира тя. По думите й досега щетите по нейната продукция са хиляди левове. Миналата година по същото време тя е беряла по 3 тона домати през ден, а сега бере едва по 1 тон, тоест добивът е с 2/3 по-малко.

"Масово не се сади, а разсадът като порасне, нищо не става от него. Имам външен домат, а не мога да го насадя, защото почвата е влажна. Продукцията се забавя, качеството също ще е лошо", посочи Бялкова. По думите й цената на родните домати и краставици няма как да скочи, защото ни залива внос от Гърция, Македония, Полша и Албания. "С нерегламентирания внос от всички краища на Европа няма как да вдигаме цени, пласираме трудно продукцията и няма как да стигнем техните цени. А българинът иска евтина стока", коментира Бялкова. Тя посочва, че гръцкият внос мори родните производители най-много, защото се внася стока трето качество на ниски цени и няма кой да купи качествената, но по-скъпа родна продукция.

Земеделците в паника, искат по-строг контрол на границата

Земеделците в Пиринско са в паника заради природните катаклизми, които се отразяват пагубно на тяхната продукция. Февруари, март и април бяха много топли, а май е много дъждовен. Амплитудите в температурите смущават вегетацията на растенията. "Зеленчуковите култури и в оранжериите, и на открито, са нападнати от болести - гъбни и бактериални. Има опасност над 20-30% от реколтата да бъде унищожена. Тези природни аномалии се отразяват и на качеството на нашата продукция", казва председателят на Сдружение "Югозапад" Георги Кафтанов. Проблем има и при овошките, и при лозята, затова черешите са по 7-8 лева за килограм, просто няма стока, тя се скапва, уточнява той.

Според него цените на родната продукция зависят най-много от вноса, който се прави. Все още е проблем, че у нас се вкарват развалени зеленчуци и плодове и от Европейския съюз, и от трети страни. "Най-много това важи за съседна Гърция. Факт е, че държавните институции се борят срещу нерегламентирания внос на земеделска продукция у нас. Правят се опити да се ограничи този процес, но не може да се спре. Наши търговци вземат на ниски цени от южната ни съседка стока и я пласират по пазарите. Евтини са, защото са некачествени. На практика българският потребител яде нещо, за което няма гаранция, че е с добро качество. Ние пък основно търпим загуби от нереализирана продукция. Идва гръцката стока и събаря цените", обяснява Кафтанов. Цените за крайния потребител са високи, макар че в момента розовият домат се търгува на едро по 1,60 лева.

На пазара обаче цената му е над 3,00 лева. "Спекулата е другият проблем в бранша. Както и нерегламентираната търговска дейност. Стоката минава през 2-3 ръце и всеки си слага надценка. Затова за купувача накрая остава да плати по-висока от реалната цена", твърди земеделският производител. Засега българските домати са само от отопляеми оранжерии, към 25 май ще се появят на пазара и домати от неотопляеми оранжерии. Те ще са на по-ниски цени, тъй като собствениците им не са правили разходи за отопление.

От Сдружение "Югозапад 2013" настояват за засилване на контрола по границата. "Целта ни е на трапезата си нашите сънародници да имат вкусни български плодове и зеленчуци, а не вносни с неясен произход и съмнително качество", твърди Кафтанов. Затова е много важно контролните органи да следят за качеството на продукцията по тържища, борси, пазари и магазини.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.