iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ало измамниците измислиха нова схема

Ало измамниците измислиха нова схема 02_1424787505

"Ало" измамниците измислиха нови техники в опитите си да подмамят невинни жертви, които да им дадат всичките си спестявания. Измамниците работят по старата схема с катастрофирал или болен близък, но този път, тъй като вече все повече хора се усещат, карат жертвите си да звънят за проверка на спешния телефон 112, а после прихващат линията.

За това предупреждава професорът по културна антропология в Софийския университет Ивайло Дичев.

Самият той написа в страницата си във Фейсбук, че наскоро наглите бандити са опитали да ужилят майка му. „Обадили се на майка ми, казали, че съм в болница, да даде спешно 6000 лева.

За да я убедят, й казали да звънне на 112, което тя направила и оттам я свързали с "лекаря" от Военна болница, който й потвърдил, че ме карат с хеликоптер, трябва да ми се сложат златни пирони и прочие. Слава Богу, точно тогава й звъннала леля ми, така че жената си е останала с прединфарктната уплаха“, пише Дичев.

По думите му проблемът е в това, че спешният номер е прихванат и се използва за схемата. Професорът даде за пример и друг свой възрастен познат, който бил принуден да хвърли през балкона си 3000 лева на „спасителите“ на дъщеря му.

Проверка на полицията установила, че прихващане на телефон 112 няма. Според тях в тази схема вероятно става въпрос за прихващане на телефонната линия на жертвите, съобщи Блиц.

Междувременно възрастна жена стана жертва на телефонна измама. Пенсионерката била ужилена по класическата и добре позната схема, съобщиха от полицията.
Мъж се обадил на стационарния телефон на 75-годишната жена от Пазарджик.

Той се представил за лекар и й казал, че дъщеря й е постъпила в болница и се нуждае от спешна операция на крака. За това била необходима сумата от 10 000 лева. След немного време на адреса на жертвата пристигнал непознат млад мъж, на когото тя предала исканата сума.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.