iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Алергична фамилия от Ярджиловци е ужасена от пчелни кошери

Алергична фамилия от Ярджиловци е ужасена от пчелни кошери 05_1400052586

Всеки ден алергична фамилия от пернишкото село Ярджиловци се изправя на нокти заради 42 кошера с пчели. Кошерите са разположени на площ от 660 квадрата и само една ограда ги дели от нещастните съседи, застрашени от смъртна угроза. Хората нито смеят да си отворят прозорците, нито да си подадат носа навън в хубавото време, като има опасност от ужилване.

Семейството се ожалило на селския кмет Григор Христов, който поиска от общинската управа на Перник да бъде сезирана парламентарната комисия, ангажирана с пчелините.

Кметството и здравната служба в Ярджиловци отстоят на близо 90 м от пчелина, с което е нарушен чл. 15 от Закона за пчеларството, по силата на който постоянни и временни пчелини не се устройват на 100 м от административни сгради, училища, детски градини и болнични заведения, заяви кметът. Който наруши тази разпоредба се наказва с глоба от 100 до 200 лв., а ако нарушението е извършено от юридическо лице или ЕТ, се налага имуществена санкция от 1500 до 2000 лв.

От кошерите до оградата на съседите пък трябва да има отстояние от 3 метра. На всичкото отгоре обаче пчелинът бил обърнат към входа на злощастните комшии.

Кметът ходил при юристи, но досега казусът си остава висящ без да намери своето решение. От общинската управа също не са сигурни, че проблемът ще бъде разплетен. Може само да си пускаме писма до министерството на земеделието, оттам нататък не се знае какво ще се случи, не скри зам.-кметът Петър Първанов.

Има предписание пчелинът да бъде изнесен извън населеното място, каза Искра Попова от Общината. Проблемът остава нерешен на национално ниво и от него страдат обикновено хора по места, посочи тя. Задължително е уреждането му на национално ниво, заяви Попова.

Кметът на Ярджиловци, където има три големи пчелина, ще иска съдействието на пернишките депутати за решаването на казуса.

Спецове обясниха за Pernik Today, че нарушенията по Закона за пчелите се установяват с актове, съставени от длъжностни лица, упълномощени от министъра на земеделието и храните.

Изнасянето на пчелините на населените места е свързано не само с отдаване на терен от Общината, но и със създаването на материална база – ограждане на пчелина, осигуряване на денонощна охрана, прекарване на ток и вода и др.

Преместването на кошери, които не са предназначени за подвижно пчеларство е трудоемко и не може да се извършва през активния сезон. Извеждането на пчелите от населените места е непосилно финансово, както за професионалисти, така и за любители.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.