iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Александър Александров откри първото за годината заседание на Областния съвет за развитие на област Перник

Александър Александров откри първото за годината заседание на Областния съвет за развитие на област Перник 04_1461851084

В качеството си на председател д- р Александър Александров откри първото за годината заседание на Областния съвет за развитие на област Перник, като то се състоя в малкия салон на ОК “Двореца на културата”. На него бяха представени Годишните доклади за изпълнението на Общинските планове за развитие за 2015 г., както и инвестиционната програма на общините за 2016 г. Те бяха докладвани от кметовете на общините в областта. На срещата присъстваха и председателите на Общинските съвети,както и на СРС Подкрепа, РКС на КНСБ, Пернишка Търговско-промишлена палата и КРИБ - Перник.

Разгледани бяха и промените в Закона за защита при бедствия и Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Кметът на община Перник Вяра Церовска докладва за приключените проекти за общината -„Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Перник”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и „Зелена и достъпна градска среда”. От програмата на пернишката община са реализирани и спортни площадки в с. Люлин и с. Г.Бучино.

Предстои проект за създаване на 4 детски и 5 спортни площадки през настоящата година. Заложено е актуализиране и утвърждаване на нова транспорта схема, както и санирането на 37 блока.

Основен приоритет съгласно Плана за развитие на община Радомир е определена конкурентноспособната икономика, която се състои в разработване на екологосъобразна експлоатация на торфеното находище в с. Байкалско и привличане на потенциални инвеститори.

Кметът на обшината Пламен Алексиев, съобщи още за проект за превръщане на бившето военно поделение в гр. Радомир в логистична база. Човешките ресурси са вторият приоритет за общината и като специфична цел бе отбелязана модерната образователна среда, ориентирана към потребностите на местната икономика.

Заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска, отбеляза, че в изпълнение на общинския план през 2014г. и 2015 г. са изградени няколко детски площадки и е направен ремонт на пътища със собствени средства. Продължават е ремонтните дейности във връзка с Националната програма за енергийна ефективност, по която ще бъдат обновени 5 блока.

За община Ковачевци един от реализираните проекти, по сключени договори от първия програмен период е „Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Ковачевци и главен водопровод с. Ракиловци”.

В община Трън са приключени 3 инфраструктурни проекта, а в община Земен приоритет е развитието на туризма.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.