iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Актуализираха списъка на продуктите, свързани с отбраната

Актуализираха списъка на продуктите, свързани с отбраната 07_1406107157

Списъкът на продуктите, свързани с отбраната, беше одобрен от Министерски съвет. Също така беше одобрен и Списъка на изделията и технологиите с двойна употреба, които подлежат на контрол при внос.

Целта е да бъдат отразени актуалните изменения, съответстващи на Общия списък на оръжията на ЕС и на международните режими за експортен контрол в националното законодателство.

Списъкът на продуктите, свързани с отбраната, е изготвен в изпълнение на чл. 12 на Общата позиция 2008/944/ОВППС на Съвета на ЕС, определяща общи правила за режим на контрол върху износа на военни технологии и оборудване и е идентичен с публикувания през 2014 г. актуализиран Общ списък на оръжията на Европейския съюз (OB, С107/1 от 09.04.2014 г.). Общият списък на оръжията на ЕС служи за основа при приемането на националните списъци на контролираното военно оборудване и технологии на държавите членки.

Списъкът на изделията и технологиите, които подлежат на контрол при внос, е прецизиран по отношение на токсични химически вещества и техните прекурсори и е приведен в съответствие с разпоредбите на Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване. В Списъка на изделията и технологиите, които подлежат на контрол при внос, са отразени и приетите през 2013 г. промени в съответните списъци на международните режими за експортен контрол.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.