iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ако по време на строителството някой съсед реши да се откаже, се проваля санирането на цялата сграда

Ако по време на строителството някой съсед реши да се откаже, се проваля санирането на цялата сграда 08_1439288923

Капан в условията на договора за безплатното саниране може да се окаже фатален за по-нататъшното изпълнение на програмата, след като се оказа, че дори и да са съгласни всички собственици, ако по време на строителството някой съсед реши да се откаже, се проваля санирането на цялата сграда. А хората и самото сдружение ще трябва да платят от джоба си вече извършените дейности, както и неустойките по сключените контракти.

Въпреки промените в методическите указания към програмата, според които при 5% несъгласни общината може да одобри сградата, правилата остават неточно формулирани. Основният проблем е осигуряването на достъп до всички жилища и съгласието на всички собственици.

Капанът вече щракна и първият отказ от безплатното саниране е факт. Заявката бе направена публично от домоуправителя на блок в Кърджали с отворено писмо до регионалния министър Лиляна Павлова, кмета на града, областния управител и националния омбудсман. Мотивът за отказ са неясните и "заробващи" условия в програмата. "Докато договорите не се прецизират, никое сдружение не би трябвало да ги сключва, тъй като последствията са възстановяване на извършените до момента разходи за сметка на сдружението", заявява инж. Пейчо Пашов, управител на сдружението "Стадионска 4" в Кърджали. Според договора излиза, че ако сдружението не може да осигури достъп, той се прекратява едностранно с едномесечно предизвестие.

"Сдружението на собствениците се явява заложник по изпълнението на договора. При положение че някои от тези лица се откажат на даден етап да дадат достъп за изпълнение на строително-монтажните работи или изцяло се откажат от изпълнението им, то последствията са само за сдружението на собствениците, но не и персонално за тези лица. В заключение изводът, който се налага, е, че съгласно договора отделните претенции на членове или на членове на сдружението на собствениците ще се решават от сдружението. Това обаче не става ясно от новите методически указания", пише домоуправителят. Според него има разминавания между указанията и самия договор, който се подписва с Българската банка за развитие.

----------ЕДНО КЪМ ЕДНО

Гергана Благиева, шеф на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ:

"Участието в програмата е доброволно и никой не задължава собствениците да се включват. Но съгласете се, че инвестицията е много голяма и държавата трябва да защити вложените средства. Затова няма как да стане без клаузи, които да накарат собствениците да бъдат отговорни. До момента в над 90% от сградите, които са одобрени, всички собственици са съгласни. Споменатото сдружение в Кърджали е единственото в цялата страна, което се е отказало. Съветът към хората и сдруженията е по-скоро да се запознаят подробно с условията и да опитат да убедят несъгласните съседи на ранен етап, за да не се стига до отказ."

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.