iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Агенцията по храните ще прави проверки

Агенцията по храните ще прави проверки 12_1450684024

От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки заради коледните и новогодишни празници. Това съобщиха от ведомството. Инспекторите ще следят предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Ще се проверяват и обекти, които предлагат услугата all inclusive.

Целта на засиления контрол е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби. Те обикновено зачестяват именно в предпразнични дни заради повишеното търсене. Инспекторите ще следят за произхода на стоките, за сроковете на годност, за условията на съхранение и за правилното етикетиране. Ще се проверява и регистрацията на обектите, както и дали има изискваното съответствие на сградов фонд и оборудване.

По време на празниците в БАБХ ще има дежурни екипи. Те ще правят проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн или да използват горещия телефон на Агенцията по храните - 0700 122 99.

Засилени проверки в предпразничните дни правят и от НАП и Икономическа полиция. Само при инспекции на съвместните екипи в столицата на 14 и 15 декември са конфискувани близо 49 тона месо и месни продукти от 43 обекта в столицата. Данните бяха съобщени от пресцентъра на МВР в събота. Проверяващите са открили, че в обектите, които не се назовават, се съхраняват месни продукти без документи за произход и годност. По-фрапиращи са случаите на открито в три склада голямо количество месо без документи - в единия е намерено 1.302 тона месо без сертификати, в другия - 20 тона, а в третия - 20.3 тона. Без документи за проследимост са открити още 1.68 тона риба и рибни продукти и 5 тона замразени пилета.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.