iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Административния съд в Перник ще гледа "земетръсните" жалби

Административния съд в Перник ще гледа "земетръсните" жалби 06_1370617685

По информация на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при Министерския съвет до момента са постъпили над 1200 обжалвания за неуважени искания за възстановителна помощ във връзка с преодоляване на последиците от земетресението от 22 май миналата година в Перник.

В съдебното производство по правилата на подсъдността административните актове на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане следва да бъдат решавани от съда, в чиито район е седалището на органа издал акта. По тези правила Комисията досега е изпращала тези дела за разглеждане във Върховен административен съд. ВАС е приел, че решенията на Комисията не са му подсъдни и ги е изпратил на Административен съд София-град.

Според статистиката всеки съдия в този съд разглежда средно на месец по повече от 48 дела. За да не бъдат бавени повече тези спорове, Софийският административен съд с определение от 31 май изпрати въпроса на Върховния административен съд, за да бъде определен друг равен по степен и близък до бедствието съд, където да бъде лесно насрочването и изслушването на вещи лица и делата на гражданите срещу отказите на Междуведомствената комисия да бъдат решени в относително кратки срокове.

Върховният административен съд прецени натовареността на Административен съд София-град, отчете характера на споровете и необходимостта от бързото приключване на делата за откази на възстановителна помощ и реши делата да бъдат насочени за разглеждане в Административен съд Перник, където натовареността на съдиите е относително по-малка, пише actualno.com цитирани от pernikmedia.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.