iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


90 бона струва труда на експертите

Парички за Перник

Около 90 000 лева трябва да плати Община Перник на специалистите, оценявали щетите от труса за оглежданите обекти до момента. Общината ще трябва да разплати и възнагражденията на фирмите, които са извършвали конструктивно укрепване на сградите. Това съобщи кметът на Перник Росица Янакиева пред БНР. Оценени са малко над 35% от обектите.

Над 500 души все още не живеят по домовете си след силното земетресение в Перник. На нуждаещите се са предоставени 38 фургона 104 палатки. Подадените молби за оценка на щетите са 8328.
„Всеки един обект трябва да бъде посетен от екип конструктор и оценител, до момента са оценени 3100 от тези обекти, за тях са ни нужни 89 885 лева, за да заплатим работата на специалистите“, коментира Янакиева,

12 000 души са подали молби за еднократна помощ от 325 лева от социалното министерство, 1800 са получили такава помощ, на повечето е отказано.

Янакиева заяви, че се очакват проблеми през есента, когато палатките вече няма да могат да се ползват. Има решение на Министерския съвет сграда на ГУСВ в Перник да бъде предоставена за ползване на бедстващите. Тя обаче не е ремонтирана.

"Освен това, със специално министерско постановление ще строим две детски градини", каза още Росица Янакиева, цитирана от mirogled.com.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.