iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


4000 души посещават Кръстова гора

4000 души посещават Кръстова гора 09_1442220420

Близо 4000 души се качват на Кръстова гора и спят под открито небе, на палатки и в поклоннически автобуси до полунощ, а след това участват в нощната света литургия, която се отслужва единствено тук в България преди изгрев слънце, като хората идват тук, за да получат изцеление по прочетени специално молитви, а бездетни – да заченат.

Петкилометровата колона от от поклонници се придвижва часове бавно нагоре по тесния път в планината. Десетки са инвалидите, а стотици идват за празника с децата си. Предвидливите са запазили стаи в селските къщи в подножието на върха или в единствената страноприемница на Кръстова гора.

Празничната вечерня започва още в 19 часа в неделя. Тя се отслужва от

Пловдивският митрополит Николай, който от 23 часа отслужи и утреня, а в полунощ и Божествената света литургия. Това става в малкия храм на манастира “Света Троица” на върха. Само малцина от дошлите успяват да влязат вътре. Повечето обаче благоговейно слушат литургията на поляната пред храма. Още по светло хората са се

запасили с камъчета

с очертани от самата природа кръстчета. Смята се, че до аязмото на Кръстова гора е единственото място, където се намират такива самородно изрисувани знаци. Призори поклонниците, които си намерили камъчета бързат да ги допрат за освещаване до големия метален кръст на върха. Самият връх се издига на 1545 м височина. От църквата “Покров на Света Богородица” до самия кръст на върха на малък хълм са разположени 12 параклиси, посветени на всеки един от 12-те апостоли.

Легендата разказва, че някога тук е имало манастир, в който се е пазила частица от Светия кръст, на който е бил разпънат Иисус Христос. След падането на Втората българска държава обителта била разрушена, но частицата от кръста укрита. Местните хора запазват преданието.

През 1933 г. смятаният за чудак Йордан Дрянков, наричан още брат Данчо, прекарал една нощ на върха. Впоследствие той разказвал, че е получил прозрение за едновремешния голям манастир и частицата от кръста. В това послание му било казано да постави тук висок метален кръст. Ясновидецът дори

стигнал до цар Борис Трети

и му разказал видението си. Оказало се, че има още един човек, осенен от подобно прозрение - подполковник Величков. По заръка на заря бил изработен метален кръст, който бил монтиран на бил изработен и на 1 май 1936 г. и осветен от отец Петър Кошелев. Пред очите на всички в края на службата върху кръста кацнал бял гълъб, а после литнал. Ясновидецът брат Данчо повел хората след птицата. Тя кацнала на скала, под която след като разчистили камъните, бликнала вода. През годините на комунистическия режим, независимо от забраните, хората намират тайни пътеки, по които се изкачват до върха, а ясновидецът Йордан Дрянков, умира в концлагера Слънчев бряг край Ловеч.

Кръстова гора се възражда след 1989 г., когато отец Васил Аринински с помощта на дарители започва да изгражда манастирският комплекс, църква и параклиси. В новите времена мястото ражда нова легенда, свързана отново с кръста, но и с възмездието. През октомври 1994 година дареният от цар Борис 66 кг кръст е откраднат. По-късно е намерен, до него бележка - “Ние, които го откраднахме, бяхме трима.

Двама от нас умряха, не искам и с мен да се случи същото. Връщам кръста, като се надявам Бог да се смили този позор да не се прехвърли по децата ми”. Днес на мястото на стария кръст има нов, отлят от неръждаема стомана.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.