iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


31 октомври е последния ден за подаване на молби за енергийни помощи

31 октомври е последния ден за подаване на молби за енергийни помощи 10_1414586782

Последният ден, в който Дирекция „Социално подпомогане" в Перник ще приема молби за енергийни помощи, е 31 октомври. От дирекцията не очакват струпване на хора, чакали последния момент, тъй като няма такава практика в това отношение.

Перничани пускат молбите си за енергийните помощи още в първите месеци, след старта на кампанията всяка година. Около 3000 са тези, които получават такива средства.

Техният брой за тази година ще стане ясен след като приключи обработката на всички документи, тъй като има и такива, на които ще бъде отказано подпомагане.От Дирекцията припомнят, че право на такава помощ имат лицата и семействата, ,чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молбата-декларация е по-нисък или равен от диференциран минимален доход за отопление и отговарят на условията по чл. 10 и 11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.Молбата се подава по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ. При отопление с електроенергия и топлоенергия се представя за справка актуален клиентски/абонатен номер. Размерът на помощта за отопление е 65,72 лева месечно или общо 328,60 лева за петте месеца на целия отоплителен сезон - от 1 ноември 2014 г. до 31 март 2015 г.

За месеците ноември и декември 2014 г. изплащането става до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта - например отпусната помощ през септември ще се изплаща до края на октомври. През август т.г. са били изплатени в цялата страна целеви помощи за отопление за около 65 000 лица и семейства в общ размер 8 431 567 лева. До 31 януари 2015 г. ще бъдат преведени парите за месеците януари, февруари и март. За отоплителен сезон 2013/2014 г. общият брой на отпуснатите целеви помощи е бил 251 876, съобщават от агенцията.Както е известно целевата помощ за отопление се увеличи от 65,72 лева на 72,20 лева месечно и става 361 лева за целия сезон от 1 ноември до 31 март. .Във връзка с новите цени на електроенергията от 1 октомври 2014 година целевата помощ за отопление се повишава с 9,86%. Целта е да се подпомогнат най-уязвимите социални групи, които са включени в програмата за целево енергийно подпомагане. С промените в наредбата месечният размер на помощта ще се определя на база левовата равностойност на 385 квтч електроенергия, от които 280 квтч дневна и 105 квтч нощна електроенергия, по осреднена крайна продажна цена на
електроенергията за битов потребител към 31 октомври.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.