iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


1700 чужденци искат да осиновят българче

1700 чужденци искат да осиновят българче 03_1426339886

1700 чужденци чакат, за да осиновят българско дете, показва справка на Дирекция "Международна правна закрила на детето и международни осиновявания". Тази дирекция е към правосъдното министерство.

През последните години броят на постъпващите преписки на осиновяващи за вписване в регистъра е сравнително постоянен - около 700 годишно, допълват от ведомството.

Според данните през 2014 г. министърът на правосъдието е дал 392 съгласия за осиновяване на 472 деца. В това число се включват 128 съгласия за осиновяване на 173 деца чрез специалните мерки за осиновяване, които се предприемат, когато Съветът по международно осиновяване констатира, че за конкретното дете няма вписани в регистъра осиновяващи.

„Запазена е тенденцията към плавно повишаване на броя на процедурите и осиновените деца, но това се дължи на повишаването на процедурите чрез специалните мерки за осиновяване и на толеранса на осиновяващите към здравословно състояние и възраст на децата дори и в процедурите, осъществени по общ ред“, обобщават от дирекцията.

От министерството припомнят, че международното осиновяване като цяло е дълга и скъпа процедура, но не толкова поради необходимите финансови средства, които са много различни в зависимост от държавата по обичайно местопребиваване на осиновяващите, начина на осъществяване на проекта и желаното за осиновяване дете, колкото поради емоционалната обвързаност на процеса и желанието да се приемат безусловно различията.

Според нормативната уредба посредничество при международно осиновяване може да се осъществява от юридическо лице с нестопанска цел в общественополезна дейност, което е получило разрешение за това от министъра на правосъдието. Информация за акредитираните организации в България и условията на техните разрешения за посредничество може да бъде намерена на интернет страницата на МП – http://mjs.bg/146/.

Към настоящия момент е в ход мащабна процедура по издаване на нови разрешения за посредничество при международно осиновяване на акредитираните организации, които имат разрешения за посредничество от 2010-а, която ще приключи до края на август 2015 г. Услугите, които се предоставят на осиновяващите, и заплащането им се уреждат с договор, който се подписва между осиновяващия и организацията за всяка процедура. Необходимо е да се отбележи, че българското законодателство допуска посредничеството да се осъществява и от централен орган, без участие на акредитирана организация от България.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.