iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


11 млекопреработвателни предприятия у нас правят само сирене менте

11 млекопреработвателни предприятия у нас правят само сирене менте  06_1466515059

11 млекопреработвателни предприятия у нас са декларирали, че правят имитиращи сиренето продукти, като това заяви д-р Любомир Кулински, който оглавява дирекцията за надзор на пазара в Агенцията по храните.

По думите му в България има 250 млекопреработватели. 180 от тях декларирали, че произвеждат продукти от мляко, докато въпросните 11 признали, че стоките им са менте. Още 58 предприятия правят и истинско сирене, но и имитации. 33 пък са по-големите мандри, които работят по Българския държавен стандарт. "Започнахме кампания с проверки дали има растителна мазнина в сиренето. Факт е, че има мандри, които си го позволяват", заяви Кулински. Той добави, че са взети 561 проби от търговската мрежа. Досега в 17 са открити палмови мазнини. Почти половината обаче са на един производител. Заради подобни своеволия мандрата е затворена временно.

"Няма българин, който да не обича българското сирене. Това е любим продукт от векове. И не бива да допускаме заради определени интереси да бъде компрометиран и отхвърлен заради съмнения за неговото качество. Той е задължителен елемент от здравословното хранене и част от балансирана диета", заяви проф. Стефка Петрова, директор на Националния център за опазване на общественото здраве.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.