iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жителите на Перник могат да се обучават безплатно в Европейски политехнически университет

Групата Pegaso International, която притежава две висши учебни заведения в Италия и едно в Малта, е новият собственик на Европейския политехнически университет в Перник. По успешния пример от другите страни, в които оперира, образователната институция създаде и у нас социална програма за подпомагане на студенти. От следващата учебна година в Европейски политехнически университет (ЕПУ) могат да се обучават безплатно или с преференции в бакалавърските специалности студенти от регионите на Перник, София, Кюстендил, Благоевград, Враца, Видин и Монтана.

Българският университет от групата работи в 3 бакалавърски специалности – Приложна информатика, Зелена енергетика и Строително инженерство, по които преподават доказани български и италиански професори. Завършилите български и чуждестранни студенти получават акредитирана от МОН българска диплома, призната в множество държави по света.

“Социалната програма е изключително важна, защото вярваме, че трябва да осигурим достъп до качествено образование и на младежи, които не могат да си го позволят.”, разказва президентът на Европейски политехнически университет проф. Джузепе Саконе и допълва: “Важно за нас е да включим в програмата не само Перник и София, откъдето са най-голямата група студенти в университета, но и Северозападна България, защото вярваме, че там има много таланти, които си заслужава да бъдат подкрепени.”

Местата за преференциалния прием са ограничени. Приемът е разделен на три групи по 36 човека – 12 студенти в акредитирана специалност от всяка група. От възможностите за преференциално обучение могат да се възползват както студенти в редовна, така и в задочна форма на обучение. А на студентите, които живеят извън Перник, се предлага възможност за настаняване в общежитие.

Общо 36 студенти от цялата област Перник ще могат да се обучават без заплащане на семестриални такси. Още 36 от областите София, Кюстендил, Благоевград, Враца, Видин и Монтана ще се обучават срещу заплащане само на 25% от семестриалната такса, което възлиза на 375 лв. А студенти от София-град могат да учат в университета срещу заплащане на 50% от семестриалната такса.

Демографският принцип не е достатъчен за безплатния прием. В ЕПУ има няколко възможности за кандидатстване – с оценката от матура по математика, физика или български език и среден успех от дипломата за средно образование. Кандидат-студентите може да участват в класирането и с оценката от положен конкурсен изпит по математика или физика в други висши училища или да се явят на тест по математика в ЕПУ.

Документи за прием се подават до 17 август 2018 г. на място в ЕПУ в Перник, ул. “Св. св. Кирил и Методий” № 23 или онлайн на epubg.eu.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.