iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жителите на Ковачевци не искат децата на бежанците в тяхното училище

Жителите на Ковачевци не искат децата на бежанците в тяхното училище 09_1410769172

Против приемането на децата на бежанците в местното училище са жителите на Ковачевци. Днес трябва да се проведе извънредно заседание на Общинският съвет, на което местната власт трябва да вземе решение дали 12-те деца от бежанския лагер да учат в защитеното училище в Калище.

Местните са притеснени, че в първи клас ще бъдат записани 12 деца от сомалийски и афганистански произход и са категорични, че ако това стане, няма да пуснат децата си на училище. Децата са от семейства, на които е било отказано да получат бежански статут, но те го обжалват. Към момента в лагера са останали едва 79 човека. От 12-те деца, седем са първокласници, а останалите трябва да бъдат записани в другите паралелки. Училището в Калище е единственото на територията на общината. В него учат общо 18 деца в слети паралелки.

Образователният министър Румяна Коларова каза в сутрешния блок на БНТ, че проблемът не е финансов, а по- скоро става въпрос за толерантност. Защитеното училище ще получи допълнителна субсидия от държавата за децата на бежанците, т.е. общината в Ковачевци няма да плаща за тези деца. Училището се финансира с 53 хил.лв. държавна субсидия и 49 хил.лв. от местния бюджет.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.