iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Затягат мерките срещу преписването на матурите

Затягат мерките срещу преписването на матурите 04_1461252926

Биг брадър влиза и в училищата, като мерките срещу преписвачите тази година ще са драконовски. От образователното министерство ще гледа матурите на живо, като за по-голяма сигурност в деня на изпитите във всяко школо ще има полицай и медицинска сестра.

За затягането на мерките по време на зрелостните препитвания съобщи вчера зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. За да се предотвратят вариантите за преписване, освен камерите, които ще пращат информацията в просветното ведомство в реално време, ще бъдат запечатвани и тоалетните в училищата преди започването на изпитите. 10 000 ще бъдат квесторите на изпитите. Родителите пък ще участват при отварянето на темите, при запечатването на изпитните зали и санитарните възли.

"Затварянето им ще става от директора, квестори и родител", уточни Стаматов.

Друга мярка ще бъде събирането на мобилните телефони не само на учениците, а и на квесторите по време на матурите. Стаматов подчерта, че по време на изпита всички ученици ще бъдат задължени да пишат с черен химикал.

„Образователното министерство е изпратило писмо до МВР за съвместно опазване на реда при провеждане на държавните зрелостни изпити, което означава, че по един полицай ще има пред всяко училище, както и предходната година, за да следи за реда. Същите писма са изпратени до електроснабдяването, за да не се извършва профилактика в дните, в които има изпити", обясни Стаматов.

Всяко училище е информирано за необходимостта от медицинска сестра в деня на изпитите.

"Това е големият превантивен пакет, насочен към всички участници в изпитите. Ще има и широк таен пакет, който министърът на образованието ще прецени в каква посока да го реализира в деня на изпита”, каза още Стаматов.

Задължителната матура по български език и литература тази година ще се състои на 18 май, а втората - на 20 май. Изпитите по избор ще се проведат в периода от 26 до 31 май. Препитването е писмено и анонимно.
На матура най-вероятно ще се явят 52 089 зрелостници, но това не е окончателната цифра, тъй като е възможно някои от тях да получат слаби оценки до 17 май.

Дават 76 553 лв. за изгорялото училище в Карнобат

Образователното министерство отпусна 76 553 лв. за отстраняване на щетите от пожара на 23 март в училище „Христо Смирненски“ в Карнобат. Тогава изгоряха покривът и вторият етаж на сградата. Огънят унищожи оборудване, училищна документация и материали.
Средствата са отделени чрез промяна в бюджета на просветното ведомство, като са намалени разходите по някои политики, програми и показатели. Парите ще бъдат предоставени на община Карнобат за извършване на ремонт и закупуване на необходимите пособия и техника. В училището се обучават 530 деца от 1-ви до 8-и клас. Докато тече ремонтът, учебните занятия ще се водят в друга сграда.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.