iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Закриха 42 паралелки след трето класиране в София

Закриха 42 паралелки след трето класиране в София 08_1470198388

42 паралелки са закрити след трето класиране за прием в столичните училища при утвърдени 292, като 28 от нереализираните класове са профилирани, а 14 – професионални. Това съобщи началникът на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева. „До началото на месец септември 8 паралелки от професионалните гимназии и 7 профилирани паралелки следва да постигнат минималния брой от 18 ученици в паралелка, за да бъде утвърден и техният държавен план-прием.

Приемът след завършен седми клас беше много динамичен от гледна точка на обстоятелството, че на всеки етап имаше свободни места във всички училища. За учениците, които все още не са избрали своето училище, за училищата, в които все още има свободни места, кампанията продължава“, коментира Кастрева.

Анализът на столичния инспекторат показва, че отново е налице тенденцията родителите и учениците да предпочитат профилираните паралелки пред професионалните въпреки широката разяснителна кампания. Това е и причината да бъдат закрити немалък брой паралелки в професионални гимназии, вкл. и нови професии като „Спедитор – логистик“, специалност „Транспортна и складова логистика“ в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” и „планински водач“, специалност „Туризъм“ в 192-ро СОУ.

След трето класиране е закрита и специалността „Радио и телевизионна техника“ в Професионалната гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация „А.С. Попов“. Без шанс да формиране на клас е останала специалността „Производство на хляб и хлебни изделия“ в Професионалната гимназия по хлебни и сладкарски технологии.

Закрити са и паралелки в средни училища като 1-во СОУ, където не е реализиран прием с профил чуждоезиков с испански език, в 21-во СОУ и 105-о с английски и др.

В 21-во средно училище не е просъществувала паралелка с профил природоматематически с английски език, а в 55-о пък е закрита паралелка с профил „Спорт“.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.