iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


За да бъде прието детето в първи клас, ще се гледа адресът му

За да бъде прието детето в първи клас, ще се гледа адресът му 03_1426668688

Директорите на елитни училища въвеждат изискването за уседналост на родителите или местоживеене в района сред критериите за прием в 1-и клас, показа проверка.

В столичното 119-о СОУ “Акад. Михаил Арнаудов” например цели 50 точки носи местоживеене в района минимум 6 месеца преди началото на записването,
което от тази година за първи път е централизирано и стартира на 1 април по препоръка на заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева.

Миналата година амбициозни родители на най-малките ученици превзеха желаните училища още в първия работен ден след новогодишните празници. Всъщност приемът в добро училище още от 1-и клас вече е трамплин към елитна паралелка в по-горен курс, което прави родителите особено чувствителни към образованието още от най-ранна възраст на малкото. Преди по-строгите правила и критерии за прием в 1-и клас в някои училища състезанието беше между шестима кандидати за място, помнят директори.

“Родителите трябва да докажат уседналостта на детето чрез удостоверение за настоящ адрес, копие от лична карта или договор за наем. Училището е общинско и е редно децата на гласоподавателите в този район да учат тук”, обясни директорът Диян Стаматов.

Местоживеене с постоянен адрес преди 1 януари 2015 г. носи 45 точки на кандидат-първолаците в 133-о СОУ “Александър Пушкин”.

16 точки пък е бонусът за дете с адресна регистрация в района на 31-о средно училище за чужди езици и мениджмънт “Иван Вазов” в София преди 1 януари. Печат след тази дата намалява точките на 10.

“Важно е за децата да бъде гарантиран приемът в най-близкото училище. Така малкият ще се чувства в спокойна и сигурна среда. Естествено, това не ограничава достъпа и на другите деца, защото мобилността вече е част от нашето ежедневие”, коментира заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

За да отсеят кандидат-първолаците, директорите въвеждат още изисквания, които също носят определен брой точки при класирането.

С предимство се приемат деца, които имат брат или сестра в училището.

Привилегия е, ако майката или бащата работят в системата на просветата
или пък са служители на общинските администрации.

Плюс може да донесе и месторабота на родителя в района. Директори смятат за предимство и родител да е възпитаник на училището.

Според министерството на образованието няма опасност дете да остане без възможност да се запише в 1-и клас.

“Не всяко училище обаче знае кога са се заселили нови жители в района. Говоря особено за големите градове. Затова важно е колко добре си комуникира училището с общинската управа.

Общините би трябвало да имат пряк поглед върху движението на децата според адресната регистрация на техните родители”, каза още Ваня Кастрева.

Нови специалности: изпълнител по СПА процедури, декоратор и реставратор

5 нови професии и специалности се въвеждат за учебната 2015/2016 г. след 7-и клас, съобщиха от министерството на образованието.

За нуждите на туристическия бизнес у нас се въвежда професията изпълнител на термални процедури със специалност “Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове”. Нови професии са също химик-технолог (със специалност “Технология на хомеопатичните и фитопродукти”), карвинг-декоратор, инструктор-декоратор и реставратор-изпълнител.

През учебната 2015/2016 г. за държавен план-прием се предлагат 1787 паралелки по професии от 33 професионални направления. Сред първите 15 с най-висок прием са “Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, “Растениевъдство и животновъдство”, “Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника”, “Администрация и управление”, “Машиностроене, металообработване и металургия”, “Компютърни науки”, “Хранителни технологии”, “Счетоводство и данъчно облагане”.

За осигуряване на повторно включване в професионално обучение на ученици до 16 години, застрашени от отпадане или напуснали училище, се предлагат 102 паралелки в дневна, задочна и вечерна форма на обучение, казаха още от министерството на образованието.

Заради разширяване на достъпа до професионално образование за възрастни без завършено образование и без придобита професионална квалификация приемът за вечерна и задочна форма е 237 паралелки. Има засилен интерес на възрастни без образование към професионалната квалификация, обясниха още експертите на проф. Тодор Танев.

35 984 места за прием след 7-и клас

810 профилирани и 574 професионални паралелки предлага министерството на образованието за прием след 7-и клас през учебната 2015/2016 г., съобщиха оттам. Обикновено те се попълват с по 26 ученици. Випускът на седмокласниците е около 62 хил.

За да влязат в профилирана или професионална паралелка, трябва да издържат изпитите по български език и математика. Тези, които нямат успешно издържан изпит, продължават в общообразователен клас. Много деца кандидатстват и след 8-и клас, казаха от министерството. Отпуснати след завършено основно образование са 223 профилирани и 770 професионални паралелки.

Немската гимназия за 15-а поредна година миналата година беше лидер по успех в София. Приетите там седмокласници бяха с най-висок минимален бал. Най-желаната паралелка сред профилираните гимназии е чуждоезиковата с испански и английски език в Испанската гимназия. Поискали са да се запишат в нея 1914 ученици. Сред професионалните пък лидер по ученически желания беше паралелката по икономика и мениджмънт с английски език в Националната финансово-стопанска гимназия.

491 седмокласници от страната бяха поискали да се запишат в София - от областта, Перник, Монтана и други.

Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието: Професиите отговарят на потребностите на бизнеса

- И миниматурите, и истинските зрелостни изпити са истинско изпитание както за учениците, така и за родителите им, как ще ги успокоите?
- Учителите трябва да вдъхнат доверие на родителите. Педагозите трябва да отчитат индивидуалните потребности на децата и да развият потенциала на всяко дете.

- Какви тенденции в средното образование отчитате?
- Даваме приоритет на развитието на професионалното образование. То може да се развива, когато отговаря на потребностите на местната икономика. Това, което мога да кажа, че е добър знак, е, че благодарение на контактите ни с колегите от други министерства се дава приоритет на нови професии. Професията реставратор-изпълнител например е пожелана от бизнеса. Новите професии са отклик на потребностите, които бизнесът е заявил пред училищните ръководства. Това са важни знаци за развитието на професионалното образование.

- Министър Тодор Танев обяви, че на матурите ще има камери навсякъде, осигурени ли са?
- В процес на дооборудване са. Министерството ще направи всичко, за да може всички деца да бъдат поставени в равни условия. Това е и грижа на самите директори. Става дума за около 5000 камери, но окончателната бройка ще е ясна, когато децата бъдат разпределени по зали.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.