iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат електронни учебници чрез закон

Въвеждат електронни учебници чрез закон 12_1417785270

Книжните учебници ще бъдат изместени от електронните. Нов проектозакон за средно образование, който беше внесен в НС от депутати от ГЕРБ, предвижда пълното им въвеждане в образователната система.

Това обаче не означава край на хартиения учебник, обясни вчера кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на кръглата маса, посветена на образованието, която се проведе вчера в парламента.

“Говорим за това електронните учебници да бъдат водещата част от системата, а останалото да са помощни материали, защото децата ще имат много по-голям интерес, ако всички тези учебници се разработят така, че да работят с таблети и компютри”, допълни тя.

Според нея законът за предучилищното и училищното образование трябва да бъде приет максимално бързо. “Ако законопроектът не влезе на първо четене до Коледа, ние отново ще загубим още една година. Всяка загубена година е поредният випуск, който учи по програми от миналия век, а сме във второто десетилетие на 21-ви век”, отбеляза Фандъкова. Тя допълни, че е необходимо да се въведат часовете по гражданско образование, за да се запознаят децата с устройството на държавата.

Според Фандъкова няма да има промяна в броя на учебните часове, но е важно да се промени съдържанието им. “Средното образование не трябва да е толкова академично”, коментира още Фандъкова.

Източник: monitor.bg7

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.