iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въведоха една такса за детските градини и яслите

Въведоха една такса за детските градини и яслите 06_1466003876

Общинският съвет въведе месечна еднокомпонентна такса от 40 лв. за детските градини и яслите в община Перник, като тези пари няма да се плащат само ако детето е отсъствало цял календарен месец по здравословни причини и бъде представен медицински документ за това. Ако не посещава градината две или три седмици, 40-те лева пак ще бъдат дължими.

Това обаче противоречи на чл. 7 от същата наредба, според който „Лицата, неползващи услугата през съответната година или определен период от нея, заплащат само такса за периода на ползване на услугата по ред, определен с тази наредба”. Точно това подчерта Кирил Леонов от БСП и наблегна, че Наредбата няма да издържи в съда. Според него най-издържано е предложението таксата да се плаща пропорционално на дните, в които детето е посещавало детското заведение.

През летните месеци юли и август таксата няма да се плаща.

Наредбата за администрирането на местните данъци и такси, в която се включват и детските градини и яслите, беше записана под №2 и одобрена от Общинския съвет със съответните завишения.

При посещение на басейна в Х ОУ учениците ще плащат по 2 лв., а възрастните – 4 лв. Месечната карта за плуване е 40 лв. Ползването на сауна също струва 4 лв., а ако искате да ви научат да плувате плащате по 2 лв. на човек. За да пспортувате в спортните зали на Перник ще си плащате на час. В ”Металург” и “Кракра” за час е 30 лв. с осветление. При индивидуално ползване на залите за баскетбол иили волейбол се дава по 1,20 лв. на час с осветление.

Завишени остават цените за тъжните и радостните ритуали, за които има дълги ценови листи с различни услуги.

Сватбените ритуали до 13 часа струват 90 лв., до 16 ч – 120 лв. и след 16 ч- 150 лв. Ако решите да се жените на официален или национален празник, цената е 150 лв.

Може да поискате ежемесечна поддръжка на гробно място, за което давате по 20 лв. на месец. Ако платите наведнъж за 6 месеца, ще ви струва 50 лв. , а за година – 80 лв. За откупуване на двойно гробно място за вечни времена се плаща 300 лв. , а за единично – 150 лв. Цената за до 10 години е съответно 100 и 50 лв.

Ако искате бърза техническа услуга ще платите двойно, а за експресна – тройно.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.