iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Във Великобритания има 1200 български студенти

Във Великобритания има 1200 български студенти 09_1474607718

За година студентите във Великобритания харчат по 7200 паунда или 16 560 лева, като те се нуждаят от 800 паунда месечно (1840 лв). Това показва проучване за 2016 г. на британската медийна агенция ZenithOptimedia, поръчано от Nat West Bank. Те са разпитали 2500 студенти от 25 популярни университета из Острова.

Оказва се, че тази сума не е проблем за 1200 български студенти. Както „Монитор“ писа, това е бройката на заминаващите за Обединеното кралство тази есен според Николай Христанов, който работи в една от консултантските фирми за образование в чужбина. Повечето от тях

не се притесняват от Брекзит

защото за тях няма да има промяна в условията за кандидатстване, прием и финансиране поради факта, че са кандидатствали преди година, когато изобщо не се очакваше насрочването на референдум за излизането на страната от ЕС. В България е отчетен ръст от 10% на студентите, заминаващи за чужбина, в сравнение с миналата година. 71% от предпочелите тази опция са избрали Англия, а по-малко Германия, Холандия и Дания. Интересът към Обединеното кралство е толкова голям, че България е в топ 10 на европейските страни, изпращащи най-много студенти там.

Според проучването средно на седмица харчовете възлизат на 85 паунда или 195 лева на студент, но като изключим наема за общежитието. Оказва се, че само за стоки от първа необходимост като храна и вода се харчат по 20 паунда седмично или 46 лева и това е най-големият разход след общежитието. Най-малко дават за книги и учебни материали, а алкохолът е на четвърто място след дрехите Най-големите пияници са в Нюкасъл, а най-малко пари за пиене дават в Бирмингам.

Повечето студенти си намират почасова работа.

Проучването показва, че най-изгодният град, в който можеш да учиш и работиш, е Портсмут. Заключението е направено след изчисляване на средните приходи и разходи за учащи в града. Портсмут е следван от Ливърпул и Нюкасъл, а най-скъпи се оказват Единбург и Саутемптън, като преди тях са Кембридж и Оксфорд.

Разчитат главно на заеми

Въпреки всичко статистиката сочи, че само 2% от младежите избират висше учебно заведение по това какви са таксите му. За 74% от разпитаните водещ фактор е репутацията на университета и предметите, които ще изучават. Повечето студенти се притесняват за това как ще разпределят бюджета си, въпреки че не приемат това за водещ фактор при избора си. Почти половината от участниците в проучването са оценили финансовите си притеснения за 5-ца по скала от 1 до 10. 24% от тях са посочили 8, 9 или 10. По-голямата част от студентите разчитат на заеми повече, отколкото на родителска финансова помощ или работа. След като се калкулират основните източници на пари, които са заеми, родителска помощ, стипендии, работа и т.н. се оказва, че младежите получават средно по 161 паунда седмично от заеми или 370 лева. Това е 4 пъти повече от всички други финансови постъпления на студентите. Пресметнато за семестър учащите в Портсмут получават средно 1516 паунда – 3 486 лева от всички източници общо, а тези в Шефилд вземат по 934 паунда – 2148 лв. Според статистиката останалите британски

градове се вместват по средата.

В Манчестър и Белфаст

работят най-много

По старо правило, което статистиката доказва, работещите харчат по-малко, отколкото разчитащите на таткова или държавна помощ. Интересно е, че учащите в Манчестър и Белфаст работят най-много часове, но приходите им за семестър са под средните за студенти в страната. Най-малко часове и най-малко пари съответно вземат в Кембридж, а най-много припечелват в Брайтън. За дрехи и обувки харчат най-много в Белфаст.

Освен че образованието на Острова е скъпо, то изисква и много труд. 77% от времето на студентите е заето с учене, 10% с работа, хобита и само 8% със социализиране. Статистиката сочи, че студентите в Кембридж и Оксфорд отделят най-много време за учене, а най-малко тези в Лестър и Ливърпул. Последните в графа „социализиране“ са учащите в Оксфорд и Белфаст. Най-ученолюбивите плащат и най-много за наем – 135 паунда (310 лв.) за седмица в Оксфорд и 131 (301 лв.) за Кембридж.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.