iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вузовете ще могат да регистрират фирми

Вузовете ще могат да регистрират фирми 02_1455870779

Университети ще имат право да регистрират нови фирми по Търговия закон за извършване на стопанска дейност, като така вузовете ще имат право да създават научни продукти, които да продават. Става дума за нови стартиращи и иновативни фирми свързани с научни изследвания и прилагане на резултати от интелектуална собственост. Такива поправки в Закона за висше образование приеха вчера депутатите на второ четене в пленарна зала.

Промените предвиждат дългоочакваната реформа свързана с промяната на модела на финансирането на университетите. Държавата ще плаща приоритетно за обучението на студенти от топспециалностите, както и на тези, от които има нужда пазарът на труда. Освен това министерството на образованието ще има право да реже приема във вузовете.

Става дума за некачествените и изкуствено раздути професионални направления, които не дават добри резултати и произвеждат висшисти, които не работят по специалността си или пък изобщо не могат да си намерят работа. Постепенно ще се увеличава и парите, които държавата ще дава на университетите за качество. Така висшите училища няма да са толкова зависими финансово от броя студенти, както е в момента, а качеството на образованието ще оказва все по -голямо влияние в бюджетите на вузовете. Така през тази година 25% от държавната субсидия за университетите, ще е за качество. Според приетите поправки процентът ще се увеличава всяка година, като през 2020 г. той трябва да достигне 60%.

Промените предвиждат още министърът на образованието да имат право да намалява студентските таксите в отделни държавни висши училища за обучение в приоритетни професионални направления и защитени специалности, които също се въвеждат.

С поправките депутатите одобриха и отделянето на нова група изследователски университети, които единствени ще имат право да получават субсидия за правене на наука. Така, ако едно висше училище придобие статут на изследователски университет, досегашният ректор ще има право отново да се кандидатира за ръководния пост.

Така на практика университетските шефове ще имат възможността да имат повече от два мандата. Това обаче важи само за ректорите, чиито университети се преобразуват в изследователски.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.