iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ВУЗ-овете ще се надпреварват за студенти

ВУЗ-овете ще се надпреварват за студенти 01_1421069492

Началото на следващата учебна година в университетите е далеч, но „борбата” за студенти вече започва. Големите вузове обявиха датите си за приемни изпити и зрелостниците могат да планират изпитния си маратон.

Около 58 000 дванадесетокласници се очаква да завършат средно образование тази година. Обикновено университетите отпускат около 70 000 места. Това на практика означава, че

всеки кандидат ще има сигурно място

а конкуренцията ще е повече между вузовете, отколкото между зрелостниците. Колко точно ще е план-приемът на вузовете обаче, ще стане ясно през пролетта.

Традиционно в УНСС изпитни сесии ще има всеки месец. Първата сесия тази година започна на 26 януари. Тогава ще се проведат eлектронните единни приемни изпити, както и изпитите по чужд език. Сесии ще има всеки месец до редовната през юли. Кандидат-студентите могат да се явят на всички изпити и да се състезават в класирането с най-високата оценка. И тази година УНСС

няма да зачита оценките от матурите като вход

Както „Монитор” вече писа, кандидатстудентската кампания за учебната 2015/2016 година в Алма матер ще стартира на 23 февруари. До 13 март зрелостниците могат да подават заявления за участие в първата изпитна сесия. Тя ще се проведе от 22 март до 26 април. За редовната сесия младежите могат да се записват до 22 май. Вторият тур изпити са насрочени между 31 май и 28 юни. Сред новостите тази година е, че

факултетът по история ще приема с оценка от матурите

Оценката от държавния зрелостен изпит ще има същата тежест, както и бележката от приемния изпит, при формирането на бала на кандидат-студента. И двете оценки се умножават с коефициент 3.

С графика на предварителните си приемни изпити са готови и във Великотърновския университет. Първият тест по български език ще се проведе на 18 април.

На следващия ден са писмените изпити по литература, история, математика и др. Тестът по история на България е насрочен за 25 април, когато ще са и изпитите по живопис, графика, графичен дизайн, информационни технологии и др. На следващия ден ще се проведат и тестовете по математика и география, както и изпитите по рисуване и богословие.

Готови са и датите за тестовете по общообразователна подготовката в Нов български университет. Първият ще се проведе на 7 февруари, а вторият - на 21-ви. Две са датите и през месец март – 14 -и и 28-и.

Следващите възможности са на 25 април и 16 май.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.