iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече зрелостници заминават да учат в чужбина

Все повече зрелостници заминават да учат в чужбина 08_1471269819

Все по-голям става процентът на зрелостниците, които заминават да учат в чужбина, като ако през 2014 г. зад граница са заминали около 15% от абитуриентите ни, то през 2015 г. делът им става 17 на сто. Предпочитаните специалности от родните кандидат-студенти пък се запазват относително постоянни - бизнес и компютърни науки, архитектура, интериорен дизайн. Това показват данни на образователното министерство за легализираните дипломи за 2015 г., както и на консултантската къща "Интеграл".

През 2014 г. издадените от МОН удостоверения апостил на документи за средно образование са били 9037, което от 58 хил. ученици, явили се на задължителните матури, прави към 15% от випуска. За 2015 г. броят на зрелостниците, които се подготвят за чужбина, е спаднал до 8818 души. Като се има предвид обаче по-малкият випуск през м.г., когато на държавни зрелостни изпити се явиха около 52 хил. зрелостници, излиза, че близо 17% от тях са заминали зад граница, за да продължат там обучението си. Сравнението между 2013 и 2014 г. също показва скок както в броя на легализираните дипломи, така и на процента от общия им брой - приблизително от 12 на 15%.

За тази година все още не е ясен окончателният брой на легализираните дипломи за средно образование. По данни на МОН от началото на 2016 г. до края на юли т.г. са издадени 5929 удостоверения апостил на документи за средно образование. Заминаващите да учат в чужбина абитуриенти със сигурност са повече, тъй като не всички приети зад граница имат нужда от легализирана диплома. В някои университети няма такова изискване при записването на студента, други пък настояват за легализация чак на втората година от обучението.

И тази година бизнес и компютърни науки са водещите и най-търсени области от българските кандидат-студенти в чужбина, показват данните на "Интеграл". Архитектура, интериорен дизайн, както и психология остават също в челните позиции. Тенденцията за устойчиво покачване на интереса от миналата година към специалности като компютърни игри и дизайн тази година се затвърждава. Сред по-интересните специалности, за които кандидатстват студентите от България, са също: политически науки, религия, конфликти и глобализация, както и азиатски търговски мениджмънт (Asian trade management). От "Интеграл" са забелязали още, че "Филм и телевизия" е една от специалностите, които предизвикват все по-голям интерес у нашите студенти за сметка на журналистика и медии и пиар, към които се наблюдава известен отлив.

Любопитно е, че няма намаление на студентите, които искат да учат в Англия. "Великобритания продължава да бъде най-предпочитаната дестинация за обучение. Дори в момента кандидат-студенти от България кандидатстват с вече придобитата си диплома за средно образование и получават своя прием, тъй като късното кандидатстване там за учебната 2016/2017 е отворено до края на август", коментира Ирина Христова, управител на "Интеграл".

В ЦИФРИ

Най-много документи за легализация са подадени от София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Благоевград, Силистра и Кърджали. Основно те са от ученици от езикови и природоматематически гимназии. Най-много български студенти пък има в Англия - 6341 души, сочат данните на "Интеграл". На следващо място са студентите ни в Германия, които са 6186. Там обаче процентът на прекъсналите е най-голям заради големия обем материал, който трябва да се научи за изпитните сесии. За специалности като медицина, право и психология изискването за владеене на немски език е на високо ниво (C1-C2), което също затруднява голяма част от студентите. В университети в Австрия се обучават 1566 българи, в Холандия - 1563, във Франция - 1400, в Америка - 1190, в Дания - 1113. Между 600 и 900 родни студенти се обучават в Италия, Гърция и Испания, а между 60 и 300 - в Канада, Белгия и Швеция.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.