iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вероучение посещават над 100 деца в Радомир

Вероучение посещават над 100 деца в Радомир 03_1426660280

На часове по вероучение ходят над 100 деца в Радомир, като в сегашната ни образователна система те се наричат “свободно избираем предмет” /СИП/.

Възпитанието на малчуганите в християнски ценности и морал продължава вече 8-ма поредна година. Генератори на обучението са отец Иван Плочарски, който е и председател на църковното настоятелство за строежа на новия храм „Благовещение” в Радомир и Венета Стоева – член на настоятелството.

Обучението им ежемесечно се спонсорира от дарители – вярващи радомирци, живеещи извън Радомир. Уроците се водят от преподавателя Лилия Блажева, завършила богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Обучението започва с 20 деца в началото, за да достигнат те след 8 години над 100. Малчуганите посещават уроците само с изричното съгласие на родителите си. Тъй като няма специално обособено помещение, часовете се водят в началното училище и детските градини. На по-късен етап, когато бъде построен новият храм „Благовещение” в Радомир, в двора на църквата е предвидена и административна сграда, която ще бъде предоставена за неделно училище.

Това лято децата от СИП-а по вероучение ще гостуват за два дни на Троянския манастир на разноски на светата обител. Специална покана за това малчуганите и ръководителите им са получили миналата година от игумена, когато отново са били на посещение в манастира. Те вече са били в Рилския манастир, а екскурзиите им отново се спонсорират от вярващи благодетели.

Надявам се министерството на образованието да види нашия пример и да създаде нужната организация в училищата в цялата страна да има вероучение, каза Венета Стоева.

В момента 10 младежи от Радомир учат в Семинарията и в богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, съобщи отец Иван Плочарски

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.