iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Великотърновския университет ще приема само и с диплома

Великотърновския университет ще приема само и с диплома 06_1434607111

538 желаещи да учат висше ще имат шанс да се запишат за студенти във Велико Търново само с данни от дипломата за средно образование, като има условие е дипломата да е издадена след 2008 г. и кандидатите да са положили успешно държавните зрелостни изпити.

Желаещите да попълнят 20-процентната квота, определена от Академичния съвет може да са и с тройки, но ако изпреварят, ще намерят място без класиране. "Мисля, че ще дойдат мотивирани кандидат-студенти. Вероятно ще има и с по-слаби дипломи, но дипломата все още не е абсолютен критерий, че кандидат-студентът ще бъде слаб студент", коментира зам.-ректорът по учелбната част проф. Стоян Буров.

Кандидатите по "бързата писта" ще избират сред 48 специалности на висшето училище. Записването на първите студенти стартира на 22 юни и ще продължи до 1 юли. Кампанията, наречена "Освободи лятото" цели да попълни местата за първокурсници при намаляващия брой завършващи ученици.

На 15 юли пък ВТУ ще проведе облекчен тест по български език, без есе. Успешно издържалите го ще могат да участват за попълване на незаетите места след третото класиране, обясни зам.-ректорът по учебната част проф. Стоян Буров.

В сряда започна приемът на кандидатстудентски документи във вуза. Те могат да се подават до 2 юли в Търново, както и в още 29 бюра в страната. 2773 първокурсници ще приеме за учебната 2015/16 г. висшето училището.

Фототипно издание на "История славянобългарска", сувенири и рекламни материали за Великотърновския университет подари ректорът проф. Христо Бонджолов на първия кандидат-студент - Деница Велкова. 18-годишното момиче от Горна Оряховица е завършило езиковата гимназия в Търново и е заявило като първо желание специалността "Право".

Първият чуждестранен кандидат-студент е от Кипър. Той е завършил английски колеж и има намерение да продължи образованието си с приложна лингвистика - английски и втори чужд език.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.