iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече ще завършваме основно образование след 7 клас

Вече ще завършваме основно образование след 7 клас

Основно образование ще се завършва след седми клас, а не както досега след осми. Това решение взеха депутатите по време на второто четене на Закона за предучилищно и училищно образование. Очаква се новите правила да влязат в сила от следващата учебна година.

Наред с тях се въвежда първи гимназиален курс, който ще е до десети клас. Целта на тази мярка е създаването на обединени училища, в които да бъдат задържани учениците в малките населени места, посочиха депутатите, които внесоха проектозакона.

При гласуването беше решено да остане приема от пети клас, но само в математическите и природоматемитечските гимназии.

Междувременно председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева прогнозира, че до три години образователната ни система ще изпита огромен дефицит за качествени преподаватели по физика, математика, информатика.

Според нея по-голямата част от младите учители предпочитат да се реализират в чужбина, където получават високо признание за уменията си.

„Продължаваме да работим при недостиг на кадрово обезпечаване на образователната система поради това, че младите хора, които знаят езици и са завършили педагогическа правоспособност, отиват да работят в Англия.

Математиците, физиците и информатиците отиват в Канада и Америка. Нашите инженери, които имат педагогическа правоспособност, отиват да работят в Австрия”, заяви Такева.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.