iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече няма да се запазват места в столичните ясли и детски градини

Вече няма да се запазват места в столичните ясли и детски градини 12_1417436804

Родителите вече няма да могат да запазват място на хлапетата си в столичните ясли или градини, сочи едно от предложенията за промени в правилата за прием в детските заведения.

Родителите ще имат срок, в който трябва да изпратят детето на ясла или градина, след като са приети. Хлапетата, които са приети през септември, трябва да тръгнат на занимания не по-късно от 90 дни. За новоприетите в детската градина този срок да е 60 дни. Ако родителите не спазят срока и не представят документ, с който да удостоверят, че детето им не може да посещава детското заведение, при следващото класиране мястото му ще се обявява за свободно. Освен това малчуганът автоматично ще губи правото на кандидатстване в същото заведение до началото на следващата кампания. Целта на новите мерки е да не се заемат места от родители, които реално нямат необходимост. В момента майките пазят места за хлапетата си по три месеца, като това най-често се случва в яслите.

Освен това родителите, които са с постоянен адрес в София, ще получават 3 т., а кандидатите, които живеят и работят в столицата, но са с настоящ адрес, ще получават по 2 т. Това предложение е направено от столичани, като мотивът е, че те плащат данъците.

В една група вече ще може да има до 10 деца със специални образователни потребности или хронични заболявания. Според новите правила работещите майки и татковци на трудови или служебни договори трябва да предоставят освен служебната бележка от работодателя и копия от трудовата книжка.

Родителите ще пишат оценки за храната, която се предлага в училищните столове, гласи пък промяна в наредбата за условията за провеждане на търгове и конкурси. Така при обявяването на конкурс за избор на фирма в комисията ще има двама представители на училищното настоятелство или на родителите. В края на всеки учебен срок те ще поставят оценка за качеството на храната. Офертите трябва да осигуряват три пъти седмично месно ястие и веднъж - рибно, а три пъти десертът трябва да е плодове. Забранено е да се предлагат пържени картофени и зърнени изделия, пържени ядки и тестени изделия, захарни и шоколадови изделия с изключение на шоколад. В забранения списък са и тортите и пастите със сметанов или маслен крем, както и сухите супи и бульони. При нарушение фирмата дължи неустойка на кмета на района в размер на 3% от месечния наем за всеки ден от момента на установеното нарушение.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.