iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече няма да има таван за броя на учениците в дадена паралелка

Вече няма да има таван за броя на учениците в дадена паралелка 09_1442322637

Да се намали минималният брой на деца в паралелките. Това е мярка, насочена срещу т.нар. учениците фантоми, като тази идея представи вчера образователният министър проф. Тодор Танев.

В момента нормативът за минимален брой деца в клас е 18. Колко ще падне прагът за брой деца все още не е ясно. Министърът обясни, че този въпрос трябва да се обсъди и от финансова гледна точка, преди да се стигне до крайно решение. Идеята е паралелките да могат да съществуват и при по-малък брой ученици, а не директорите да записват фиктивно деца

само и само за да не се закрие даден клас

През новата учебна година ще има внезапни, неочаквани проверки в училищата за фиктивно записани ученици, предупреди Танев. Той се извини на всички учители и директори, които са честни и коректни в работата си, и допълни, че мярката се налага, за да може да се пресече порочната практика.

След проверка на Министерството на образованието и науката през лятото бяха хванати 500 фиктивно записани ученици. Те са били записани предимно във вечерна или самостоятелна форма на обучение. Нарушенията са били открити в общо 16 училища в страната. Вследствие на това двама директори на училища са пенсионирани, осем вече са наказани и още двама предстои да бъдат, обясни министърът. Санкциите, на които подлежат директорите, са различни -

от забележка през предупреждение за уволнение

Образователният министър призова всеки, който знае или има подозрения за такива злоупотреби, да подаде сигнал на сайта на МОН.

Проф. Танев не е отстъпил от позицията си и отново настоя фиктивното записване на ученици да бъде криминализирано.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.