iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече и двегодишни деца ще могат да влизат в градина

Вече и двегодишни деца ще могат да влизат в градина 06_1464881379

Хлапета на 2 години вече ще могат да влизат в детските градини, ако в тях има свободни места, като така ще се реши основно проблемът на малките кметства, където липсват ясли за най-малките, а бройките в градините остават непопълнени.

Нововъведението е заложено в новия Закон за предучилищното и училищно образование, който ще влезе в сила от 1 август, но за да стане реалност трябват допълнителни промени в нормативната уредба, тъй като яслите са към здравното министерство, а градините са към просветното. Това заяви във Варна зам.-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Теодора Дачева. Тя откри дискусионен семинар за ангажиментите на местната власт по прилагането на закона. Форумът бе организиран от сдружението, МОН и община Варна.

Големите общини няма да могат веднага да приложат законовата препоръка за целодневно обучение чак до 7 клас заради липсата на база, коментира Лилия Христова, председател на комисията на НСОРБ по образованието, младежта и спорта и шеф на просветната дирекция в община Варна. "Вариантът да се вземат сгради от професионалните гимназии с намаляващ брой ученици вече е неприложим, след като те бяха включени в ОП "Региони в растеж" и статутът им не може да се променя поне 5 г. Затова единствената възможност е да се строят нови училища, а това изисква време и средства. За Варна например са нужни поне две нови сгради. Затова ще настояваме за гратисен период", уточни Христова.

Тя и Дачева съобщиха, че НСОРБ продължава преговорите с МОН по бюджета за образование за 2017 г. Местните власти настояват в него да бъде заложено увеличаване на единните разходни стандарти за градините с 10% и за училищата - със 7%. Иска се и повишаване на добавката за хранене на децата в предучилищните групи и в началния училищен курс от 72 на 85 лв., така че ежедневно за закуска на дете да се полагат по 60 ст. Сега държавата дава 50 ст., но заради поскъпването на храните с тях е невъзможно да се осигурят качествени продукти, категорични са експертите.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.