iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигат стипендиите на студентите

Вдигат стипендиите на студентите 07_1469022435

Стипендиите на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации ще бъдат увеличени с 20 % от летния семестър на 2017г., като такива промени в постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии прие Министерски съвет. Те предвиждат средствата от държавния бюджет за изплащане на стипендиите на студентите-български граждани, за последното тримесечие на 2016 г. и за 2017 г., да бъдат увеличени с до 20 %. Променен е и месечният размер на стипендията, като тя ще бъде не по-ниска от 70лв. и не по-висока от 150лв., също така е увеличен и размерът на наградите и помощите, които ректорът може да отпуска на студенти и докторанти от 200 на 300 лв.

Студентите вече ще могат да кандидатстват за повече от един вид стипендия, но ще получат по избор въз основа на писмено заявление само една от стипендиите.

С постановлението се въвеждат стипендии, определени само по един от задължителните показатели – „среден успех“. Висшите училища задължително определят част от средствата за стипендии да се предоставят само по показателя „среден семестриален успех“, съгласувано със студентския съвет.

Предвидено е промените да влязат в сила от летния семестър на учебната 2017 г. Целта е да бъдат отличени и стимулирани най-добрите студенти за постиженията им в обучението, независимо от професионалното им направление.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.