iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдига се таксата за детските градини в Перник

Вдига се таксата за детските градини в Перник 07_1405508453

Детските градини и ясли в Перник вече ще вземат четири пъти по-висока такса на месец. Родителите вече ще плащат 20 лв., вместо досегашните 5 лв.

За сметка на това обаче падат дневните разходи. Така един храноден от 2,50лв. намалява на 1,80лв.

Размерът на таксата като цяло се запазва, така че родителите няма да бъдат ощетени. Промяната, която иска да въведе общината е продиктувана единствено от това, че родителите са записали отрочетата си в градините, но не ги водят редовно.

Така на практика срещу таксата от 5 лв. досега се пази място на детето в детската градина, а в същото време се оказва, че няма места за настаняване на нови деца. Според справката, изготвена от ексеперти на общинската администрация е видно, че от записаните 3103 деца, ежедневно посещават детските градини 1837. Над 50% от издръжката на детските градини представляват постоянните разходи като ток, вода, отопление, дезинфекция и други, които се заплащат задължително и не зависят от броя на децата. Ниската задължителна такса от 5 лева запазва мястото на детето и дава възможност то да не я посещава ежедневно, което води до недостиг на средства за издръжка, която е от местни приходи.

За седмични групи в детските заведения освен задължителната такса вече ще се плаща и 1,80 лв. за храна на ден, за целодневните групи – по 1,30 лв, а за предучилищните групи – по 2,50 лв.За децата, които са полусираци, чийто родители са студенти или са нетрудоспособни пък се въвежда облекчение от 50%. Същото важи и ако майката и бащата са редовни студенти, за второ дете, настанени в същата детска градина, деца с вреждания и др. Промените в наредбата за местните такси ще се разглеждат и гласуват на утрешната сесия на Общинския съвет.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.