iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В пети клас може да се учи по учебниците от седми клас

В пети клас може да се учи по учебниците от седми клас 01_1452326846

Абсурдна възможност петокласниците да учат от учебниците по история за седми клас лансира вчера просветният министър Тодор Танев, като на конференция за ролята на гимназиите по селско стопанство, организирана от Синдиката на български учители, той коментира, че няма проблем учениците да започнат новата учебна година със стари учебници, но по одобрените вече нови учебни програми. Единственият вариант това да стане, специално при историята, е учениците в 5-и клас да ползват за някои уроци учебника за 7-и клас, тъй като част от материала се мести два класа по-надолу. Това обаче вещае допълнителни затруднения пред децата и учителите.

Според приетия миналата година училищен закон първолаците и петокласниците трябва да учат по нови учебници от учебната 2016/17 г. Макар и с известно закъснение, първата стъпка за това - изготвяне и одобряване от МОН на нови учебни планове и програми за тези два класа - вече бе направена. Оттам нататък обаче следва процедура, която много трудно може да бъде вместена до началото на учебната година. По този повод зам.-министър Ваня Кастрева призна преди седмици, че петокласниците може и да започнат със стари учебници, но не и първолаците, букварите за които се обновяват всяка година.

Вчера министър Танев заяви, че ведомството му очаква до 7 месеца да получи от издателите пробните екземпляри на новите книги за 1-ви и 5-и клас, като уточни, че те може да са готови и по-рано. "При всички случаи ще има буквари за първолаците", увери той. По думите му "няма абсолютно никакъв проблем да се започне и в първи, и в пети клас по старите учебници, но при спазване на новата програма, за която ще се получат инструкции".

Идеята звучи абсурдно, тъй като и в двата класа се въвеждат много промени. В първи клас например се променя редът за изучаване на буквите - не както досега първо гласни, после съгласни, а на групи - първо гласните с някои от най-често използваните съгласни, като "л", "р", "м", за да може отрано малчуганите да образуват думи. Не е ясно как ще става това при старите буквари.

По същия начин в програмата по история за 5-и клас почти изцяло отпада българската история за сметка на появата на уроци за Античността, Средновековието и създаването на държавите. В сегашните учебници по този предмет изобщо няма подобен материал и ако децата учат по тях, няма как да се запознаят с предвидените нови теми. Според министър Танев вариантът да се ползва и учебникът по 7-и клас няма да обърка системата, защото имало достатъчно време учителите да бъдат консултирани. По-вероятно е обаче жонглирането между два учебника сериозно да затрудни и децата, и преподавателите.

Според Танев проблем няма с другите предмети, но и там има подобни размествания. При географията в 5-и клас например е предвидено учениците да учат за континентите Африка и Антарктида, които досега бяха в по-горните класове.

ОПТИМИЗАЦИЯ

Някои от професионалните гимназии по селско стопанство ще бъдат слети, стана ясно от изказване на просветния министър. Той коментира, че ще се наложи "оптимизация на мрежата от тези училища", тъй като "на някои места има натрупване, в което се появява въпросът за мъртвите души, за неефективността". Танев увери, че промените няма да се правят под диктата на министерството, а на местния бизнес, на местното учителство и местните регионални инспекторати. Той се зарече и че дори да го мъчат на шиш, да не прави нищо в образованието, което е непременно и само бизнес ориентирано. "Няма да се даваме на 2-ма, 3-ма търговци, които искат да унищожат плода от това, за което сме се събрали тук", заключи той.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.