iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

В паралелка ще може да има до 29 първолаци

В паралелка ще може да има до 29 първолаци 06_1465622738

По предложение на директора министърът на образованието Меглена Кунева може да позволи в клас от първокласници да има 29 деца извън определения сега минимален брой от 22, като това обявиха от МОН и приканват директорите, които имат прекалено много кандидатите и материалната база да приемат повече ученици да напишат писмо. Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще разгледа всяко искане за увеличаване на броя на децата в паралелките в първи клас, за да не останат незаписани ученици,
съобщиха още от ведомството. „Ако получа мотивирани искания от директорите, аз ще го направя. Искам родителите и децата да са спокойни, че всичко което зависи от нас, разбира се в рамките на закона, ще бъде направено. Това обаче не отменя нашата задача да има повече училища и в едно училище да не учат на две смени“, посочи министърът.

По сегашните правила максималният брой на паралелка в първи клас е за 24 деца. Допустимо е учениците в клас да са до 26 при условие, че в паралелката са записани близнаци, които отговарят на критериите за прием, определени от педагогическия съвет на училището. Наредба 7за броя на паралелките позволяват децата да се увеличат до 29 при мотивирано искане на директора.

Проблем при записването имат бъдещите първокласници в някои градове. Това важи особено за София, където има деца неприети в нито едно училище от района, в който живеят. Както всяка година места за всички първокласници има, проблемът е, че родителите искат децата им да учат в точно определени школа, които няма как да приемат всички кандидати.

8 проекта на учебници по история и цивилизации за V клас са внесени в Министерство на образованието и науката, съобщиха още от там. Проектите са на издателствата „Анубис“, „Архимед 2“, „Булвест 2000“, „Даниела Убенова - Даниела Биланска“, „Питагор“, „Просвета Плюс“; „Просвета – София“ и „Св. Георги Победоносец“.

На открито заседание на комисията по организация на процеса по оценяване и одобряване на проектите днес бяха отворени внесените документи. На заседанието присъстваха представители на издателствата.

В комисията по оценяване на съдържанието на проектите участват 7 души - учители, преподаватели и научни работници от БАН, както и експерт от РИО. Други 6 души ще оценяват графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. До средата на юли комисията в МОН трябва да приключи работа, за да може след това учителите в страната да изберат по кой от одобрените от министъра учебници ще преподават през следващата учебна година.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.