iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В началото на следващата година може да няма учебници по история

В началото на следващата година може да няма учебници по история 01_1453453618

През следващата учебна година учителите по история в пети клас могат да преподават и без учебници, стига да следват новата учебна програма. Такава възможност е разписал образователният министър проф. Тодор Танев, като причината е, че издателите обжалват в съда сроковете, дадени от МОН за написване на нови учебници за първи и пети клас – до 9 август 2016 г. В същото време според новите учебни програми материалът по история е изцяло променен - вместо българска история учениците ще учат античност. Така децата няма да могат да учат по старите учебници, затова министърът позволява в началото учителите да преподават по история и без помагала.

„До края на първия срок на учебната 2016/2017 година мисля, че е възможно учителите да преподават история в пети клас без учебници, но спазвайки новата учебна програма“, обясни министърът. Той сподели, че като ученик е имал преподавател в Първа английска гимназия в София, който никога не е използвал букварите. Той допълни, че краткият срок от седем месеца за написване на новите учебници за първи и пети клас е законен. Според издателите обаче за седем месеца не може да се направят добри учебници или ако това стане, те няма да са добре написани заради кратките срокове.

„В заповедта от 8 януари даваме възможността на всички издателства - един път на десето число, всеки месец - до август, ако имат готовност да представят своите проекти на учебници“, обясни днес министър Танев.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.