iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличиха глобите за родители, заради които деца липсват от училище или детска градина

Увеличиха глобите за родители, заради които деца липсват от училище или детска градина 06_1435219468

По-високи глоби ще плащат родители, които не осигуряват присъствието на децата си в детска градина или училище. Това решение взеха депутатите от просветната комисия, одобрявайки на второ четене текстове от новия училищен закон.

Досега санкциите бяха между 20 и 100 лв., а занапред глобата скача от 50 до 150 лв. При повторно нарушение пък максималният размер на наказанията се увеличава от сегашните 250 лв. на 500 лв. Актовете ще се съставят от общински служители, като събраните средства ще постъпват като приход в съответната община и ще се ползват за дейности по осигуряване на равния достъп на децата.

Вчера законопроектът на ГЕРБ от близо 300 страници, на който се възлагат огромни надежди да повиши качеството на родното образование, бе окончателно приет от комисията. Амбицията на управляващите е той да бъде приет в пленарната зала до края на тази парламентарна сесия - 31 юли т.г.

Глоба от 5 до 10 хил. лв. се въвежда и за автор или издател, който разпространява произведение, заблуждаващо, че е одобрено от министъра на образованието като познавателна книжка, учебник или учебен комплект. В момента глоба за нелегални учебници в Закона за народната просвета липсва. При повторно разпространение на подобни неодобрени от МОН учебници санкцията може да скочи до 20 хил. лв. Ако се разпространява учебник в отклонение от одобрения проект, наказанието е от 1000 лв. до 5000 лв.

Както и досега, санкция от 5000 до 10 000 лв. ще се налага на детските градини, които отглеждат и възпитават деца над 3 г., без да са регистрирани по закон. Същата глоба се запазва и за училищата без регистрация.

Вчера депутатите одобриха и текст, според който имотите на закрити или преобразувани детски градини в малките населени места до 5 хиляди души, които в рамките на 2 г. не са използвани за социални, здравни и образователни цели, ще могат да се използват за други цели.

ДИСКУСИЯ

Спор предизвика предложението на Реформаторския блок в допълнителните разпоредби на закона да се запише, че принципите на демокрацията и правовата държава включват и "информираност за престъпленията на тоталитарните режими в Европа, вкл. комунистическия режим в България". Мотивът на реформаторите бе, че знанията за подобни режими са част от ценностите, които трябва да се възпитават в младите. От "Атака" контрираха, че предложението е чиста идеология и няма място в училищен закон. На същото мнение бяха и от БСП, а от Патриотичния фронт поискаха текстът да се допълни и с другите видове авторитарни и недемократични режими. В крайна сметка обаче гласовете не стигнаха да се приеме текстът.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.