iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличението на минималната учителска заплата влияе положително

Увеличението на минималната учителска заплата влияе положително 11_1415975757

Младите хора вече повече желаят да са учители заради увеличението на минималната учителска заплата от 500 на 530 лв., което е повлияло положително върху желанието на младите хора да се захванат с учителската професия.

Тази констатация направи шефът на учителския синдикат Янка Такева на конференция за перспективите пред младите преподаватели. През последната учебна година броят на младите кадри в училищата е нараснал с 1200 души. Въпреки това от 91 490 упражняващи тази професия едва 5800 души са под 35 г. "Всяка година над 150 човека, завършили други специалности, кандидатстват при нас за 50 места, за да се преквалифицират като детски и начални учители", посочи доц. Надежда Калоянова от катедра "Педагогика и психология" в Университета "Асен Златаров" в Бургас. Според нея даже връщали хора, които искат да бъдат учители.

Синдикатите настояват да се вдигне балът за влизане в педагогическите специалности във вузовете. Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева обаче коментира, че повишаването на бала за прием се решава от ректорите на съответния вуз. Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов подкрепи предложенията на Янка Такева, но заяви, че преди всичко трябва да се увеличат доходите на учителите, за да останат в учебните стаи. "Разбира се, моралното възнаграждение има значение, но в нормалния живот влизаме в сблъсък с това, че парите не стигат до края на месеца. Доходите на учителя трябва да бъдат много над средните в България", бе категоричен Кокалов. Новият просветен министър Тодор Танев пък използва случая, за да обещае, че по време на мандата си ще работи за оставането на младите учители в училищата.

Професионалната адаптация, общуването с децата, колегите и родителите, както и правилата и нормите на организация - това са част от предизвикателствата пред младите учители, показват резултатите от изследване сред новопостъпили преподаватели. Финансовият и социален статус, престижът на професията, недоброжелателното отношение на по-възрастните учители и не на последно място огромната документация са част от причините, които отблъскват младите хора от професия, обясни един от авторите на изследването доц. Божидара Кривирадева от Факултета по педагогика в Софийския университет.

ПРЕПОРЪКА

Да се направи преценка на учебната програма в българските училища. Това е една от препоръките, записани в доклада на Световната банка "Как България може да подобри образователната си система?". Документът ще бъде представен официално днес на годишната конференция на фондация "Заедно в час". Резултатите от PISA дават добра възможност за провеждане на задълбочено обсъждане на реформите, свързани с учебната програма и оценяването, пише в доклада. Вчера новият просветен министър Тодор Танев заяви, че българското школо се нуждае от нов адекватен закон, но не се ангажира със срокове за приемането му. Ден по-рано професорът обеща, че новите проекти ще са готови до месец-два, а още от 2015 г. ще има нови учебници. Написването на програми и учебници обаче не е достатъчно - за да влязат в сила, е необходимо да бъде приет и новият закон.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.