iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Университетът в Перник получи немска акредитация

Университетът в Перник получи немска акредитация 11_1448371311

Европейският политехнически университет в Перник завъртя звучна плесница на българското Министерство на образованието, което го отряза от акредитация. Университетът в Перник получи немска акредитация и се превърна в първия университет на Балканите, акредитиран от ACQUIN - немска агенция за акредитация, членка на Европейска асоциация за осигуряване на качеството във висшето образование (ENQA).

Документът беше връчен на тържествена церемония в Световния търговски център в София в присъствието на Темиртай Избастин - ръководител на дипломатическата мисия на РКазахстан в България и доктор хонорис кауза на ЕПУ, областния управител на Перник Ирена Соколова, депутата Вяра Церовска, представители на партньорския италиански университет „Пегасо“ и др., съобщава struma.bg. Дни по-късно университетът си избра и нов ректор. Съветът на настоятелите се спря на италианеца проф. д-р Андрю Бласко, който ще работи заедно с двама заместник-ректори - доц. д-р Антоанета Христова и проф. д-р Марин Маринов. С това ЕПУ - Перник излезе едни гърди пред останалите университети в България и дори по случай откриването на учебната година получи поздравителен адрес от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Проблемите на ЕПУ започнаха още с основаването му заради липсата на база и преподаватели, но тази година достигнаха апогея си, след като Националната агенция по оценяване и акредитация отказа акредитация на всичките му специалности - психология, информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, архитектура, строителство и геодезия и енергетика. Според шефа на агенцията проф. Боян Биолчев един от основните пропуски на вуза в Перник е в това, че е приемал студенти от по-горни курсове на други университети и така още на втората година от съществуването си е започнал да извежда випуски от абсолвенти, освен това нямал достатъчно хабилитирани професори.

Проф. Биолчев обяви, че ЕПУ можел да получи акредитация още това лято, веднага щом изпълни препоръките, но ректорът на ВУЗ-а Тошко Кръстев предпочете да си реши проблема направо в Германия. Така дипломите на бъдещите студенти по всички специалности в ЕПУ ще бъдат признавани без проблем в ЕС, докато на колегите им от другите български университети в много случаи се налага да държат приравнителни изпити, за да бъде призната специалността им.

Миналата година по документи в ЕПУ учеха 370 чужденци, тази година броят им е пак толкова, а университетът видимо е решил да разширява сериозно дейността си, защото от този семестър в него е въведена нова бонусна система, според която семестриалните такси са вързани с успеха на студента. Съгласно нея отличниците в ЕПУ вече няма да заплащат такса за обучение, а колкото по-нисък е успехът, толкова по-висока ще е таксата. „Въдицата“ е добра, защото таксите в ЕПУ хич не са малки. Студент от страна членка на ЕС плаща 750 евро на семестър, а за студентите извън ЕС таксата е 1500 евро. Тези от тях, които завършват семестъра с успех от 3.00 до 3.49, ще плащат съответно по 1000 и 2000 евро. Магистратурата не е вързана с успеха - там таксата е твърдо 1000 евро на семестър /за страните членки на ЕС/ и 2000 евро /за останалите/.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.