iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учителите вече ще вземат по 10 заплати при излизане в пенсия

Учителите вече ще вземат по 10 заплати при излизане в пенсия 06_1433920096

Занапред учителите ще вземат до 10 брутни работни заплати когато се пенсионират, ако в последните 10 г. са работили като педагогически специалисти.

Това предвиждат текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, приети вчера на 2-ро четене в просветна комисия. Досега преподавателите вземаха 6 заплати при пенсиониране, а от миналата година синдикалните членове вземат 8 по силата на колективния трудов договор в системата.

Депутатите дълго време дебатираха върху правата и задълженията на учителите и учениците. По идея на Борислав Великов от Реформаторския блок бе приет текст, според който не само учениците, административните органи и обществеността, но и родителите занапред ще дължат почит и уважение на учителите. Шефката на комисията Милена Дамянова обясни, че разпоредбата по-скоро е с пожелателен характер и реално няма как да се следи дали се спазва. По-скоро целта й била да се гарантират законово правата на преподавателите.

Предложението на лидера на ДСП Лютви Местан професията учител са бъде регулирана не бе подкрепено. Както и досега, учителите няма да могат да преподават частни уроци на децата, които обучават. Това обаче не важи за учениците, които са в съседен клас.

По отношение на повишаването на квалификацията на педагозите бе прието, че тя ще се организира от висши училища, научни организации или обучителни организации, одобрени от МОН, в не по-малко от 48 академични часа на всеки атестиран период. Какъв ще е той обаче, депутатите тепърва ще решават. Предложението на БСП часовете да се повишат до 160 часа за период от 2-5 г., както и държавата да финансира тази квалификация, бе отхвърлено. Приета бе идеята на Милен Михов от Патриотичния фронт професионално-квалификационните степени да се присъждат само от тези университети, които притежават програмна акредитация за обучение на докторанти от съответното професионално направление.

Предложенията на реформаторите да се въведат длъжности "младши учител" и "учител методик", на патриотите - за "учител наставник" и на БСП - за "стажант учител" не минаха. Останаха само записаните във варианта на ГЕРБ длъжности - "учител" и "възпитател", старши учители и възпитатели и главни учители и възпитатели.

ВЪПРОСИТЕЛНИ

Текстът за атестацията, на която трябва да се подлагат редовно педагогическите специалисти, бе отложен заради многото неизяснени въпроси и спорове по него. Според предложението на ГЕРБ на 4 г. учителите ще минават атестация от комисия, включваща обществения съвет в училището, педагогическия съвет, финансиращия орган и синдикалните и работодателските организации. Предвидено е при най-ниска оценка атестираното лице да се освобождава. Реформаторите обаче настояват да се прави анализ на причините за слабия резултат, да се определя учител методик, който да подпомага въпросния си колега, след което да се прави повторна атестация. Ако и тя покаже нисък резултат, тогава лицето се уволнява. Депутатите са на различни мнения и за състава на атестационната комисия. Според Снежана Дукова от ГЕРБ в нея не бива да влизат синдикатите, защото е спорно дали синдикалистите ще оценяват обективно колегите си. Стоян Мирчев от БСП пък изрази опасение, че не всички родители имат нужния капацитет да оценяват преподавателите на децата си.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.