iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учителите ще минават на психотест

Учителите ще минават на психотест 11_1478580252

Учителите ще подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците, като това става ясно от промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в Държавен вестник. Педагозите трябва да предоставят на шефа си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година.

На психотест ще подлежат и кандидатите за учители,

преди да заемат поста. Те трябва да представят документ от медицински преглед издаден до три месеца преди постъпване на работа. За такива промени в нормативната уредба се говореше през 2014 година, след скандалния случай с малката Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба, че дъщеря им е била сексуално тормозена в 4-то помощно училище. Въпреки това обаче Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява за оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради наредбата, която според тях унижавала учителите. Наредбата, обаче макар да е подписана от здравния министър е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование.

Според документа длъжността на педагогически специалист не може да се заема от лице страдащо от шизофрения,

психични и поведенчески разстройства, включително такива,

които включват злоупотреба с алкохол и др.

Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна, пише още в Наредбата. В класните стаи не бива да попадат и лица страдащи от разстройства на сексуалното влечение като педофилия, психични разстройства като Алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Заболяванията могат от лекар специалист в съответната област – психиатър, доктор по нервни болести или медик с придобита специалност по пневмология и физиатрия.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.