iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Училищата и детските градини в пернишко са готови за 15 септември

Училищата и детските градини в пернишко са готови за 15 септември 09_1441873685

Училищата и детските градини в община Перник са готови за откриването на новата учебна година, каза ресорният зам.-кмет Румяна Гьорева на работна среща с директорите на учебните заведения 5 дни преди 15 септември.

На 100% са осъществени планираните ремонтни дейности в 91% от учебните заведения. Сред тях са обновяване на санитарни възли, на класни стаи и кабинети, смяна на дограма, на подове и др. със средства от държавно делегираните дейности.

С финансиране от Община Перник е подменена дограмата в основното училище в Кладница, направена е хидроизолация в детската градина в Батановци и в ОДЗ „Славейче”, хидроизолацията на тераса в ЦДГ №6 „Българче”. Подменя се абонатната станция и електроинсталацията в ХІ ОУ и във филиала на детската градина в Ярджиловци. Ремонтират се опасни тераси в четири детски градини, но работата не навсякъде е приключила.

Тръбни парапети са монтирани пред 12 училища и детски градини. Повдигнати пешеходни пътеки са изградени при VІІ ОУ, ХІІ ОУ и ОДГ „Пролет”, като са монтирани светещи знаци, сигнализиращи на шофьорите, че там преминават деца. До 15 септември такива ще бъдат поставени и на други пешеходни пътеки

Финансовата стабилност на учебните заведения беше наша основна задача, обяви зам.-кметът Румяна Гьорева. Доказателство, че това е постигнато в максимална степен е фактът, че общото изпълнение на разходите в общинския бюджет в частта „Местни дейности” към 1.09.2015 г. е 74,22%, каза тя. В същото време приходите по същото перо са 50,65%.

На училищата са изплатени част от просрочените задължения в размер на 593 075 лв. До 30 юни 2015 г. на 100% е разплатен транспортът на педагозите /42 480 лв./ и учениците /251 292 лв./. Изчистени са парите за транспорт на ученици от минали години за 50 182 лв. За първи път училищния праг от тази есен престъпват 807 първолаци.

6 933 ученици отново ще седнат на школските скамейки в общинските училища. Броят им бележи скок със 162-ма повече в сравнение с миналата учебна година. Те ще бъдат разпределени в 331 паралелки, които пък са с 9 повече.

В целодневните групи на детските градини ще се обучават 2 980 деца, в това число в подготвителните – 1462. В подготвителните групи към училищата влизат 241 малчугани и те са със 103-ма повече, което означава завишен брой на първокласниците догодина.

На територията на община Перник има 29 училища, 17 детски градини, в това число и два новооткрити филиали – в Рударци и Ярджиловци.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.