iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Училищата и детските градини в община Перник не са привлекателни

Училищата и детските градини в община Перник не са привлекателни 06_1435034858

Община Перник е една от малкото общини, които не можа да направи един привлекателен образ на училищата и детските градини от гледна точка на подобряването на материалния фонд, каза председателят на Съюза на българските учители Янка Такева в рамките на кръглата маса на тема „Проблеми на материално-техническата база в общинските училища и детските градини”. Тя се проведе в Перник.

Форумът бе организиран от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. В него участваха народните представители – д-р Вяра Церовска, Лъчезар Никифоров и д-р Валентин Павлов, зам.-кметовете Румяна Гьорева и Владислав Караилиев, зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, председателят на ОбС Милан Миланов, началникът на РИО Перник Ваня Коконова, представители на институции , синдикални организации, общински съветници и директори на училища.

Такева посочи, че в община Перник има много малък процент отпадащи и необхванати ученици.

„Проблемите на материално-техническата база са проблеми, с които се сблъскват всеки ден директорите на образователни. Те стоят на дневен ред пред учителите, пред родителите, пред държавните и общински органи и организации”, сподели зам.-кметът Румяна Гьорева, която официално откри форума.

„От всички нас зависи да направим тази среда привлекателна за учениците, която да отговаря на европейските стандарти, норми и критерии. Необходимо ни е и активното партньорство на бизнеса и на родителите. Необходими е също така с целенасочени мерки и с личен пример да възпитаме децата да опазват тази база”, сподели Гьорева.

На кръглата маса тя направи презентация на актуалното състояние на материално-техническата база и мерките за създаване на по-благоприятна учебна среда за децата и учениците.

Сред акцентите бяха – подобряване на достъпа, обезопасяване, спортна база, модернизация на вътрешната структура.

Основни цели, който включваше презентацията са за намаляване потреблението на енергия, внедряване на енергоспестяващи технологии, подобряване на средата на провеждане на учебно – възпитателен процес, осигуряване на възможности за социално включване и равен достъп.

Народният представител Лъчезар Никифоров заяви, че парламентарната група на АБВ се бори от следващата година да бъдат заделени 5 процента от БВП. Той уточни още, че преди санирането на учебните заведения сградите трябва да бъдат добре обследвани и укрепвани, защото около 25 от жилищния фонд и училищата в Перник са пострадали следствие на земетресението през 2012 година.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.