iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учениците няма да имат свободни часове

Учениците няма да имат свободни часове 03_1458542797

Проект предвижда 30 000 учители да заместват свои колеги, които са в отпуск, така че учениците да нямат свободни часове. Бюджетът на програмата е 2 млн. лв., като парите са предвидени за финансирането на около 800 училища и 30 000 заместващи учители, които ще получат възнаграждение за реално взети учебни часове на свои колеги в отпуск.

Целта на програмата е да се намалят отсъствията на учениците, както и да се осигури непрекъснат учебен процес. Заместващите учители ще получават по

7 лв. за реално взет учебен час

ако училището се намира в същото населено място, в което живеят. Ако пък трябва да пътуват до друг район, за да заместят колега, ще получават по 9 лв. на час. В програмата е заложено заместващите учители да проведат общо 250 000 учебни часове. На сайта на МОН са качени общо 9 национални програми за обществено обсъждане. Както „Монитор“ пръв писа ще бъдат отпуснати и средства за паник бутони в училищата.

1,5 млн. лв. са предвидени за гарантиране на сигурността

в българските държавни школа. Сумата е заложена в проекта на националната програма „Достъпно и сигурно училище“. 500 000 лв. пък са заложени за проекти, свързани с осигуряване на достъпна архитектурна среда. Въвежда се и нов модул „Сигурност“, който предвижда закупуване на технически средства свързани със сигурността. Идеята е в максимална степен да се осигури безопасността в училище във връзка със зачестилите случаи на агресия и с наркоразпространението в и около школата.

Проектите може да са свързани с изграждане на система за контрол на достъпа до учебните сгради – чрез електронни карти или бариери – турникети, които обаче да са съобразени с изискванията за достъпност. В някои училища като 18 СОУ и 32 СОУ и в момента

учениците влизат с магнитни карти

Министерството ще приема и проекти за изготвяне на сигнално-известителна система за охрана на сградата, покриваща рисковите зони, в това число входа, изхода и общите части на сградата, както и паник бутон за връзка с охранителна фирма. За това може да се отпуснат до 30 000 лв. за едно проектно предложение. Програмата допуска и кандидатстване за охрана чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център, покриващо включително прилежащите дворове и спортни площадки.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.