iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ученици ще учат и работят едновременно

Ученици ще учат и работят едновременно 05_1431080708

Учениците от 15 професионални гимназии ще учат и работят едновременно от есента, стана ясно на втората национална дискусия "Да! На българската икономика", организирана от "Стандарт" и КРИБ в Панагюрище.

Първите 5 пилотни проекта за дуално обучение са финансирани от швейцарското и австрийското правителство. Новите десет са договорени с кметове и школски директори от Българската минно-геоложка камара, обяви нейният шеф Лъчезар Цоцорков. Това са професионалните гимназии в Раднево, Мадан, Пирдоп, Перник, Ботевград, Панагюрище, Плевен, Русе, Варна и София. "Убедени сме, че държавата не може да реши сама проблема с липсата на средни и технически кадри за индустрията, ние решихме да предприемем стъпки", обясни Цоцорков.

Бизнесът влиза в образованието

Индустриалци пишат закона и учебните програми за професионалното обучение

50% квота в настоятелствата на колежите ще имат браншови и работодателски организации

Бизнесът влиза в образованието. Представители на индустриалните камари и работодателските организации ще участват в подготовката на промените в Закона за професионалното образование. Те ще имат водеща роля при съставянето на учебните програми за професионалните гимназии.

Бизнесът ще има и 50-процентова квота в настоятелствата на бъдещите професионални колежи. Това съобщи просветният министър Тодор Танев по време на втората национална дискусия "ДА! На българската икономика", организирана от "Стандарт", КРИБ и Българската минно-геоложка камара в Панагюрище. "Стандарт" за първи път събра на една маса вицепремиера Ивайло Калфин, министрите Тодор Танев, Теменужка Петкова и зам.-министъра на културата Бони Петрунова с над 100 крупни индустриалци, ректори, браншови организации, директори на професионални училища и синдикалисти. Форумът, който се излъчваше пряко в ефира на телевизия Канал 3 и радио К2, бе посветен на огромния недостиг от кадри за индустрията.

"Днес индустрията на България се нуждае от своите нови, високи стандарти. Но те се налагат от хора. Затова днес най-важни за успешния бизнес са новите кадри - образовани, квалифицирани, с опит, тесните специалисти в производството, в добивната и преработвателната индустрия, ръководителите на обекти и производствени цикли", откри дебата главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова.

Специален орган, в който ще участват четирите големи работодателски организации, за да правят заедно образователните политики в областта на подготовката на кадри, разкрива Тодор Танев към образователното министерство. В МОН вече ще има и дирекция "Професионално образование". "Заварих професионалното образование сираче", каза министър Танев. И се обърна към бизнеса: "Подарявам ви отворената врата на министерството.

Тодор Танев обеща на индустриалците, че заедно с тях ще направи критерии за професионално-квалификационните степени, наричани някога разреди, защото "който ги е писал, е бил нещо средно между глупав и идиот". Те вече ще бъдат по-ясно дефинирани, като професионалните гимназии ще подготвят кадри с до втора и трета професионално-квалификационна степен, а новите професионални колежи ще подготвят такива с четвърта и пета, тоест кадрите, от които бизнесът има крещяща нужда - майстори и ръководители на обекти. Танев обяви също, че браншовите организации ще участват в целия процес на подготовката на кадри от писането на програми и заявки за прием до холограмните стикери, които се поставят в дипломите. Те ще определят и броя на необходимите часове, тъй като, според Танев, е свършило времето, когато "това се е правело от колегите в МОН".

Министърът заяви също, че в колежите ще преподават добри учители от професионалните гимназии, които ще бъдат назначавани след изпит. Колежите ще имат две нива. Първото ще се подготвя от хора с 4-а квалификационна степен - майстори. Като преподаватели в него ще се вливат практици, изкарали курс по педагогика. Второто, по-високо ниво на колежите, ще готви ръководители на обекти. Нито едно от двете нива обаче не може да се смята за висше образование. В дипломите на младежите ще пише "специалист". Второто ниво обаче ще дава точки за прием в университет, където продължилите образованието си ще стават бакалаври и магистри.

Местните власти в 7 града искат да разкрият професионални колежи. Лъчезар Цоцорков от "Асарел Медет" отправи няколко искания към просветното министерство, част от които министър Танев светкавично прие. Цоцорков настоя МОН да внесе промени в Закона за публично-частно партньорство, за да може бизнесът безпроблемно да прави инвестиции съвместно с образованието.

10 професионални гимназии в страната започват прием на ученици за дуално обучение наесен по заявка на Българската минно-геоложка камара. Това са професионалните гимназии в Раднево, Мадан, Пирдоп, Перник, Ботевград, Панагюрище, Плевен, Русе, Варна и София.

"Убедени, че държавата не може да реши сама проблема с липсата на средни и технически кадри за индустрията, ние решихме да предприемем стъпки за по-бързото внедряване на дуално обучение в страната", заяви председателят на Българската минно-геоложка камара и председател на Надзорния съвет на "Асарел Медет" Лъчезар Цоцорков. Избраните 10 професионални гимназии ще приемат от новата учебна година ученици след седми клас, които от 10-и клас ще започнат практиката си на реални работни места в компании от минно-добивната и минно-преработвателната индустрия. Фирмите в отделните региони вече започват активна кампания за привличане на младежите в тези професионални гимназии. Ще се проведат срещи с родители на деца, които в момента са 5, 6 и 7 клас, за да им бъде разяснена възможността за реализация и стажуване, ако бъдат избрани въпросните гимназии. Отделно всяка компания, според региона, ще може да влезе в училищното настоятелство и така пряко да контролира учебния процес. Фирмите имат готовност с осигуряването на наставници и работят за адаптиране на учебните програми според нуждите на търсените специалности, както и за обучението на учители специалисти. Компаниите дори планират да дават стипендии на отличните ученици. "Ще настояваме пред Министерство на образованието всички специалности, заявени от бизнеса, в избраните от нас базови гимназии да бъдат обявени за защитени професии", заяви Цоцорков. Това означава, че не могат да бъдат закривани паралелки, в които броят на учащите е по-малко от 15.

Ще дадем пари за повече техници

Николай Вълканов,
председател на УС на "Минстрой"

Слабото място в осигуряването с кадри е средният ешелон техници. Затова бизнесът е готов да подпомага финансово професионални гимназии, които подготвят такива кадри. Инициативата на Българската минно-геоложка камара ще подкрепи не само фирмите от минния отрасъл, а също и машиностроенето и леката индустрия.

Проект "Ценни кадри" в университета

Проф. д-р инж. Николай Михайлов,
председател на борда на директорите в "Трейс Груп Холд" АД и
ръководител катедра "Пътища" в УАСГ

От следващата учебна година най-добрите студенти от втори курс в Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) ще минат на индивидуални програми за по-задълбочена подготовка, която да им гарантира добра работа и професионално развитие. По този начин ще задържим най-качествените в България и ще ги привлечем в нашата индустрия. Докато са студенти, те ще могат да стажуват в най-големите български компании в сектора на инфраструктурното строителство, да участват в големи проекти не само у нас, но и в чужбина. Желанието ни е тази форма на внимание към добрите студенти да бъде разширена не само в областта на строителството, но и във вузове, където се подготвят икономисти и юристи. Държавната администрация също трябва да привлича с преимущество добри кадри, за да няма дисбаланс между компетенциите на бизнеса и администрацията. Проект "Ценни кадри", който разработваме съвместно с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, би могъл успешно да се въведе и в средното образование. За целта обаче бизнесът трябва да има по-пряко участие в обучението. Това може да стане, като влезем в средното образование под формата на публично-частно партньорство.

Ще помагаме с немско ноу-хау и средства

Радомир Чолаков,
изп. директор на "Каолин" АД

Получихме директно указание от немския собственик да подкрепяме с хора, пари и ноу-хау дуалното обучение, когато то стартира. Ще съдействаме при подготовката на кадри в реална работна среда с всички сили и средства. Бизнесът трябва да стане част от училищните настоятелства и да участва в оценяването на кадрите на финала в пилотните гимназии, където дуалното обучение стартира. Въпросът е дали държавата е готова с комуникационна стратегия за популяризирането на това обучение. Защото тя е толкова важна, колкото и стратегията, свързана с логото на България.

Делегираните бюджети са спънка

Ангел Чолаков, управител на ММ Механикс

Коренът при липсата на квалифицирани кадри се дължи на делегираните бюджети на училищата. Раздаването на пари на калпак според броя на учениците, без да има контрол върху качеството на обучение, доведе до разкриването на невероятни като наименования специалности, от които изобщо не се знае що за специалисти ще излязат. В същото време за машиностроенето не се подготвят кадри по металообработка. Миналата година с големи усилия успяхме да разкрием паралелка в техникума в Пазарджик и сега с голямо разочарование разбираме, че и от тази есен няма да стартира дуалното обучение.

Безплатен колеж срещу работа у нас

Държавата може да поеме таксите на младите хора, които учат в професионалните колежи, в приоритетни и дефицитни специалности. Това е идея на просветния министър Тодор Танев. Срещу това младежите ще трябва да поемат ангажимент да останат в България и да работят определен период от време по специалността си. "Това не е връщане на разпределението, но тези хора ще могат да отидат да работят на различни места и срещу това да получават диференцирано заплащане", поясни идеята си Танев. В тези колежи ще се получава не висше образование, а най-високият разред на майстори и "майстори на майсторите", т.е. ръководители на обекти. Танев уточни, че държавата ще дава поръчките си за прием на такива специалисти на най-добрите колежи. Извън безплатните квоти обаче може би ще има места и за платено обучение на майстори. Засега това е само идея, която предстои да бъде обсъдена, поясни министър Танев.

Петкова си поръча студенти

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова вече си е поръчала студенти на образователното министерство в две области, където има засилено търсене на кадри. Енергийното ведомство е дало заявка на МОН да бъдат приети 120 студенти в специалностите "Архитектура, строителство и геодезия", както и 300 млади хора в направление "проучване и добив на полезни изкопаеми". Петкова заяви също, че администрацията на МЕ ще съдейства с преподаватели по време на стажовете. Тя обеща, че съвсем скоро кабинетът ще разгледа Националната стратегия за минната индустрия, която вече била готова.

Искат по-евтин ток за техникумите

Цената на тока за професионалните гимназии да бъде намалена, настоя лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева пред енергийния министър Теменужка Петкова. Тя уточни, че по време на производствените си практики професионалните училища плащат тока, който харчат, по цените за предприятията. Относно привличането на млади учители към професията на педагога, Такева поясни, че организацията "Заедно в час" плаща на младите хора, които изпраща в училищата, добавки към работните заплати, което прави дохода им 1200 лева. Направете го това в българското училище и тогава школата ще се изпълнят с млади преподаватели, настоя Такева. Тя уточни също, че въвеждането на делегираните бюджети е имало пагубно влияние.

Заплати ще върнат отпадналите в клас

Заплащането на стажа по време на дуалното обучение е добро средство да върне отпадналите ученици обратно в училище. Това заяви Антония Гаврилова, директор на столичната професионална гимназия "Макгахан". Тя допълни, че в момента има тежък проблем с отпадането точно на ученици от 11 и 12 клас от социално слаби семейства, които са принудени да работят за издръжката си. Според нея те могат да бъдат върнати обратно, като си доучват задочно и карат практики в дуална форма, защото в момента много от тях работят, без да имат нужните знания и умения.

Калфин: Има 1,3 млрд. от ЕС за пазара на труда

"България не е сред европейските страни с най-висока безработица, но е тревожна структурата на безработните българи. Има две проблемни групи сред тях. Това са младите хора, на които им липсват умения, но техните очаквания са големи. Другата група са безработните над 50-55 години, които имат проблем с квалификацията". Това заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин, призовавайки бизнеса да се възползва от всички мерки, които дава европейската програма за развитие на човешките ресурси. "1,3 млрд. лв. са предвидени само за пазара на труда", заяви Калфин.

Най-големият дефицит са кадрите

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Целта на втората национална дискусия "Да! На българската икономика" е да коментираме какво можем да направим заедно - индустриалци, изпълнителна власт и медии в партньорство, за да променим образователната система така, че тя да дава на икономиката и държавата ни квалифицираните специалисти, без които ръст и стабилност на индустрията е немислим. През последните години, когато говорим за българската икономика, най-често използваме думата дефицит - от пари, производство и пазари до търпение, възможности и съгласие. На първата дискусия от кампанията "Да! На българската икономика", провела се в София преди месец, стана ясно, че всъщност най-големият дефицит са кадрите. Въпросът какво държавата прави, за да реши този базов проблем, беше зададен от минно-добивната и минно-преработвателната индустрия, от големите компании в машиностроенето, от дърводобивната и мебелната индустрия, от хранително-вкусовата промишленост и туристическия бранш и дори от IT индустрията. Проблемите са много, някогашните техникуми бяха заменени с професионални училища, като за последните 15 години бяха закрити 60 професионални училища и близо 40 000 младежи са се отказали да учат технически специалности. Най-тревожният за индустрията факт е, че над 50% от инженерно-техническите кадри са над 50 години. Трябва заедно да решим как тази пропаст да бъде запълнена.

Какво обещаха министрите:

Ивайло Калфин:
- Да се намали бумащината при кандидатстването с проекти по новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
- Държавата ще използва всички мерки, които биха създали интерес безработните да работят, а фирмите да ги наемат

Теменужка Петкова:
- Възможно най-скоро правителството ще приеме стратегия за минно-суровинната индустрия. До седмица тя ще бъде внесена в Министерски съвет
- В началото на юни ще стане ясно ще бъде ли вдигната цената на тока за износ

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.