iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ученици от Професионалната гимназия по икономика взеха първо място на олимпиада по информатика

Ученици от Професионалната гимназия по икономика взеха първо място на олимпиада по информатика 05_1431351191

Ученици от Професионална гимназия по икономика - гр. Перник постигнаха изключителен успех на Националната олимпиада по информационни технологии. Тя се проведе в гр. Монтана на 9 и 10 май 2015 г., като Бойко Милчев и Самуил Методиев спечелиха първо място в категория "Уеб сайт" с проекта "СЕОвизия", в конкуренцията на най-добрите млади IT специалисти в България.

Това е уеб сайт, който предоставя информация, съвети и проверка за оптимизирането на даден сайт. Всеки потребител може да види своя Page rank, да провери своето място в Google, да тества оптимизацията на зареждане на даден сайт, да валидира своя HTML и CSS код, посредством предложените интерактивни инструменти в реално време.

Бойко и Самуил са ученици от VIIIг клас, спец. Икономическа информатика на ПГИ – гр. Перник. Те завоюваха първото място след изключително оспорвана надпревара между 20-те класирани за национален кръг проекти, като разликата в класирането между първите дванадесет проекта беше само 5 точки. Младите програмисти разработваха проекта в продължение на 7 месеца, под ръководството на техния научен ръководител г-н Людмил Велинов. Сайтът "СЕОвизия" може да бъде видян на адрес: http://seovision.bg-schools.com

Другият проект на нашето училище, "Природни бедствия и сили", също беше високо оценен от компетентното жури, като зае пето място в крайното класиране. Адриан Любенов и Александър Верчов представиха и защитиха достойно своето приложение, за което бяха възнаградени от многобройната публика с бурни аплодисменти. Проектът показва величествената сила на природата. Съдържа информация, снимков и видео материал за различните природни бедствия и сили. Предназначен е за обогатяване знанията на учениците. Всеки потребител може да бъде “отведен” до най-уязвимите и опасни места, посредством вграден GOOGLE Maps API. Проектът има и интерактивна карта, където са очертани зони на най-земетръсните райони в България, посредством координати. В сайта може да се види авторски клип от земетресението в Перник през 2012 г. Уеб сайтът може да бъде видян на адрес: http://nature.bg-schools.com

Крайните оценки на талантливите наши момчета са както следва: Самуил - Отличен 6.00, Бойко - Отличен - 5.75, Адриан - Отличен 5.75 и Александър - Отличен 5.50.

Учениците получиха многобройни и заслужени награди от спонсорите на олимпиадата, сред които бяха Microsoft - България, Информационно обслужване АД , Академия "Телерик" и др.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.