iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учебниците у нас не толерират различните деца

Учебниците у нас не толерират различните деца 07_1435817447

Българските учебници за най-малките по никакъв начин не учат децата на уважение и толерантност към различното. Този извод е направен след сравнение на нашите читанки и буквари с такива от други страни.

Изследването как и на какво текстът и картинките учат най-малките е част от проекта "Да отгледаш ксенофоб", който се изпълнява от сдружение "Политологичен център - София" и фондация "Институт за креативни граждански стратегии".

"Потресаваща е разликата, когато разгърнахме читанките и букварите на държави като Финландия, Норвегия, Чехия, Англия. Навсякъде децата с различни потребности са включени и не са извън обществото като аутсайдери", коментира ръководителят на проекта Силвия Борисова.

"В Чехия на първата страница на буквара има дете в инвалидна количка, което си играе с другите деца. В нашите учебници подобно нещо липсва. Досега сме установили само една илюстрация на жена в количка и то на пътя, което реално създава впечатление, че тя дори пречи", обяснява и социологът Венелин Стойчев от "Политологичен център". Според него у нас никой не се замисля как изглеждат учебниците през очите на децата както на нормалните, така и на тези, които са различни. В Норвегия например дори няма подобни учебници. Там на децата се дават бели тетрадки и те сами създават съдържанието - с букви и картинки. "В другите учебници, които засега сме разгледали, може да се направи изводът, че е норма да си различен. У нас е точно обратното", разказват експерти от проекта.

Във Финландия например ученето на азбуката става с реални ситуации. Един от примерите е как една буква се учи чрез историята на горски животни, които се сблъскват с екологичен проблем като строителство в гората. В нашите учебници азбуката се учи с думи, които започват със съответната изучавана буква, но сами по себе си те не са свързани. Друг забелязан недостатък е липсата на бащата в учебниците за най-малките или на хора с различен цвят на кожата.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.