iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трябва да се учи само една смяна

Трябва да се учи само една смяна 04_1429185576

Учениците да учат в една смяна и да се премахне двусменният режим, предложиха от Националната мрежа за децата (НМД) вчера при представянето на годишния доклад „Бележник 2015”.

„Сега, когато учениците стават в 5.30 часа, за да могат да отидат на училище в 7.00 часа, спят в първите учебни часове. При втората смяна пък учениците се прибират по тъмно вкъщи”, коментира изпълнителният директор на НМД Георги Богданов. Той обясни пред „Монитор”, че двусменният режим прави първите сутрешни часове и последните вечерни неефективни за учениците.

„Това създава неудобства за много родителите и деца, особено през зимата”, коментира още той. Той допълни, че много майки, татковци, ученици, че дори и учители са привърженици на идеята за премахване на двусменния режим. Проблемът с обучението на две смени

е предимно в големите градове - София, Пловдив

Варна и Бургас. Според Богданов капацитетът на

училищата, в които има много ученици и те учат на две смени трябва да се разшири или да се построят нови школа. „Трябва да се наложи държавна политика в тази посока”, коментира още Богданов.

От НМД предлагат още да има и детски омбудсман. Такава била препоръката на Комитета за правата на детето в България. „Почти във всички европейски страни има омбудсман за детето, към който децата отправят писмени жалби или по телефон” каза Богданов.

Докладът „Бележник 2015”

показа слаб напредък на страната ни

по отношение на грижата за децата. Среден 3,2 е общата оценка, която получи България тази година.

Най-високата оценка е добър 4,29 и тя е за сферата на образованието и грижите в ранна детска възраст. Напредъкът в тази област е чувствителен в сравнение с 2014 г., когато тя е била оценена с 2,86. Повишената оценка се дължи на въвеждането на стандарти за ранно детско развитие и на програми за предучилищно възпитание и подготовка.

В доклада за 2015 г. най-ниската оценка е 2,11 и е за подобластта осиновяване, като през 2014 г. тази оценка е била 2,43.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.